Maxima drupām jāpazūd līdz novembrim

foto: focus.lv
foto: focus.lv

Zolitūdē sabrukušā veikala Maxima atliekas ir iekļautas pašvaldības izveidotajā vidi degradējošu un cilvēku drošību apdraudošu būvju sarakstā.

Tiklīdz policija ēku nodos tās īpašniekiem, Rīgas dome ir noteikusi striktus termiņus, kas un kā jādara, lai atlikušās konstrukcijas tiktu aizvāktas no Priedaines ielas. Plānots, ka policija veikala gruvešus varētu nodot īpašnieku valdījumā no 14. līdz 21. jūlijam.

Rīgas domes Īpašuma departamentā informē, ka pērn sagruvušā veikala grausts ir atzīts par A kategorijas vidi degradējošu būvi. Tas nozīmē, ka, neizpildot darbus līgumā paredzētajā termiņā, pašvaldība varēs lemt par īpašuma piespiedu sakārtošanu vai par nekustamā īpašuma nodokļa palielinātas likmes piemērošanu. Pašvaldības Vidi degradējošu būvju komisijas sēdē grausta īpašniekiem tika uzdots nekavējoties nožogot ēkas drupas, lai tajās nevarētu iekļūt cilvēki. Kad policija pabeigs visu nepieciešamo izmeklēšanu traģēdijas vietā, īpašniekiem trīs nedēļu laikā būs jāizstrādā teritorijas sakārtošanas projekts un pēc tam – divu mēnešu laikā atlikušās konstrukcijas jānojauc, jāizved un jāsakopj teritorija. Tādējādi veikala drupām vajadzētu pazust, vēlākais, līdz novembrim.

Pašlaik nav precīzas informācijas par to, kas notiks ar apakšzemes stāvvietu un dzīvojamo ēku, kas ir viena no kompleksa sastāvdaļām. Tajā ietilpa veikals un māja. Veikala un dzīvojamās ēkas kompleksam ir divi īpašnieki – SIA Tineo un SIA Homburg Zolitude. Zolitūdes iedzīvotāji, kuri apvienojušies biedrībā, uzskata, ka jānojauc arī dzīvojamā ēka. Iepriekš viens no Latvijas arhitektiem izteicās, ka šī ēka nav droša dzīvošanai, bet daudzi citi dažādu specialitāšu pārstāvji norādīja uz ētiskiem aspektiem. Rīgas pilsētas būvvalde par daudzstāvu ēku pieprasīs papildu tehniskās ekspertīzes slēdzienu, tad arī varēs turpināt sarunas par būves likteni. Tomēr abiem īpašniekiem ir jāpanāk vienots lēmums vai vismaz kompromiss, taču Homburg Zolitude pārstāvji aizvadītajā nedēļā nepateica skaidru jāvārdu dzīvojamās ēkas nojaukšanai.

Jāatgādina, ka iepriekš Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis sacīja, ka, atbilstoši policijas prognozēm, rudenī (drīzāk gan – gandrīz vai ziemā) tiks saņemti ekspertu slēdzieni un tad arī varēs lemt par atbildīgo personu saukšanu pie kriminālatbildības. Šajā laikā ir veikti divi izmeklēšanas eksperimenti veikala teritorijā – gan noslogošana ar ūdeni, līdz sabrūk konstrukcijas, gan dedzināšana, lai konstatētu, kā Maxima būvniecības laikā izcēlies ugunsgrēks ietekmēja konstrukcijas.


Написать комментарий