M.Balodis: Daugavpils un novads var nonākt zonā, kurā dažus gadus nevarēs nodarboties ar cūkkopību

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

9.jūlijā Daugavpils novada domē notika preses konference par ārkārtas situāciju Daugavpils novadā sakarā ar Āfrikas cūku mēra (ĀCM) izplatīšanos, kurā piedalījās Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadītājs Māris Balodis, PVD Dienvidlatgales pārvaldes vadītājs Antons Laizāns, Dienvidlatgales virsmežniecības virsmežzinis Vilmārs Skutelis, Mednieku biedrības vadītājs Viktors Frīliņš, viens no lielākajām Daugavpils novada zemnieku saimniecības īpašniekiem un Mednieku biedrības vadītājs Pēteris Skrinda, kā arī Daugavpils novada domes priekšsēdētājas vietnieks Arvīds Kucins un izpilddirektores pirmā vietniece Ināra Natarova.

A.Kucins atzīmēja, ka esot izveidojusies ļoti nopietna situācija, tādēļ jāgriežas pie novada un Daugavpils iedzīvotājiem ar paziņojumu par to, kas jāzina karantīna teritorijā dzīvojošiem.

„Situācija nav patīkama, it īpaši šeit, Latgalē, jo visu laiku tiek saņemta informācija par meža cūkām, kuras bija inficētas ar ĀCM un gāja bojā. Patlaban laboratorisko izmeklējumu rezultātā noteikts, ka ar ĀCM bija inficētas 17 meža cūkas. Tāpat slimo arī mājas cūkas. Par laimi, četras ar ĀCM inficētas mājas cūkas tika nokautas.

Nav skaidrs, kā ĀCM vīruss nonāca piemājas saimniecībās, kurās konstatēja slimas mājas cūkas, taču zināms, ka īpašnieks katru nedēļu brauc uz Baltkrieviju un ved mājas cūkas. Šie gadījumi tika lokalizēti, ir noteikta karantīna. Nepieciešams ievērot drošības pasākums – dzīvniekus nedrīkst izvest no karantīnas zonas un 40 dienas pēc kārtējās pārbaudes un pēdējās dezinfekcijas karantīna tiks noņemta.

Jebkurā gadījumā pastāv Eiropas Komisijas noteiktā inficētā zona – 40 km rādiusā ap skarto punktu. Pašlaik šī zona atrodas gar Daugavpili. Ja tiks konstatēti jauni pilsētai tuvāki punkti, šī zona paplašināsies.

Ceru, ka tas nenotiks, jo sliktākajā gadījumā gan Daugavpils, gan Daugavpils novads var nonākt zonā, kurā nevis dažas dienas, bet dažus gadus nevarēs nodarboties ar cūkkopību un gaļas produktu pārstrādi. Protams, tas kavēs lauksaimniecības attīstību”, paziņoja M.Balodis.

Iedzīvotājus aicina bez nepieciešamības neiet uz mežu, ziņot par bojā gājušo dzīvnieku (meža cūku) līķu atrašanu un ievērot piesardzības normas. Tāpat neiesaka šķērsot Baltkrievijas, Lietuvas un Polijas robežu. Savukārt medniekus aicina saņemt licenci, kas ļauj meža cūku izšaušanu.


Написать комментарий