Saulkrasti negrib kļūt par otru Jūrmalu

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

Saulkrasti tiks saglabāti kā latviska pilsēta ar savu mierīgo ikdienas gaitu, tas izlemts, arī ņemot vērā iedzīvotāju vēlmes.

Saulkrastu domes priekšsēdētāja vietnieks Normunds Līcis norāda, ka pat ar nelielu tūristu plūsmu vasaras mēnešos vietējie iedzīvotāji jūtas nomocīti, bet austrumu bloka tūristu ir gana maz, lai runātu par to invāziju pilsētā.

Pretēju viedokli medijos paudis domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis, kurš uzskata, ka Saulkrastos varētu sākties Baltkrievijas un Krievijas tūristu pieplūdums. Savas cerības Grāvītis pamato ar nesen parakstīto sadarbības līgumu ar Baltkrievijas pašvaldības pārstāvji tūrisma jomā.

"Protams, iedzīvotāji arī vēlas, lai būtu baseini, tenisa korti un cita veida infrastruktūra, bet pagaidām, tas ir nākotnes vīzijā. Nu, nebūs te plaši pludmales festivāli, tam Saulkrasti nav piemēroti ģeogrāfiski, arī pludmale tam nav piemērota. Saulkrasti nav tāda apjoma tūrisma centrs, kā Jūrmala vai Palanga. Te ir dažas viesu mājas un viesnīca. Mēs rīkojam džeza festivālu, tā ir izmeklēta auditorija, kas brauc nedēļu pavadīt klausoties mūziku un izbaudot pilsētas mieru," norāda Līcis.

Salīdzinot ar Jūrmalu, Saulkrastos nav tik aktīva nekustamā īpašumu tirgus, līdz ar to arī ārvalstu rezidenti nepērk tik lielā mērā īpašumus.

"Nesen bijām Baltkrievijā, kur parakstījām sadarbības līgumu ar turienes pašvaldību, un Baltkrievijas pašvaldības pārstāvji pauda neizpratni par to, ka Latvijā par tūrisma attīstību atbildīgās valsts amatpersonas tik kūtri strādā Baltkrievijas virzienā, lai baltkrieviem piedāvātu atpūtu Latvijā.

Tieši baltkrieviem līdz ar nemieriem Ukrainā kūrortu pieejamība ir ievērojami ierobežota, un ir skaidrs, ka baltkrievi šajā sezonā uz Ukrainu nebrauks. Līdz šim viņiem galvenā problēma ir bijusi vīzu jautājums. Šogad Krima nav aktuāls piedāvājums, tāpēc viņi labprāt skatītos šajā virzienā. Bet pagaidām tas nav aktuāli, jo Saulkrastos nav lielas viesnīcas un tāda mēroga piedāvājumiem, servisiem tūristiem," skaidro Līcis, kurš uzsver, ka Saulkrasti vēlas saglabāt latviskās pilsētas statusu un identitāti.

Tas nozīmē, ka Saulkrasti tuvākajā nākotnē nekļūs par otru Jūrmalu.

"Mēs neesam gatavi piedāvāt festivālus, mums nav, kur izvietot tādu skaitu automašīnu... vairāk orientējamies uz ģimeņu atpūtu, veselīgu dzīvesveidu - klusāku atpūtu. Tie austrumu tūristi, kas brauc uz Saulkrastiem, savu izvēli pamato ar to, ka viņiem nepatīk Jūrmalas skaļums (diskotēkas, mūzika, cilvēku burzma). Viņiem patīk mierīga gaisotne. Tā ir krievu inteliģence, kas kādreiz ir bijuši Latvijā, bet vēlas izbaudīt mieru un klusumu," skaidro Līcis.

Nestabilā situācija Ukrainā sekmēs Krievijas un Baltkrievijas tūristu pieplūdumu Saulkrastos, prognozē Saulkrastu novada domes priekšsēdētājs Ervīns Grāvītis (Visu Latvijai!-TB/LNNK) intervijā laikrakstam "Diena" norāda, ka Saulkrasti orientējas uz ārvalstu tūristiem un visas pazīmes liecina, ka tūristi ir un būs. Savas cerības Grāvītis pamato ar nesen parakstīto sadarbības līgumu ar Baltkrievijas pašvaldības pārstāvji tūrisma jomā.

"Tieši baltkrieviem līdz ar nemieriem Ukrainā kūrortu pieejamība ir ievērojami ierobežota, un ir skaidrs, ka baltkrievi šajā sezonā uz Ukrainu nebrauks. Tāpēc, šogad varētu būt jūtams Baltkrievijas tūristu pieplūdums," norāda Grāvītis, kurš šobrīd atrodas atvaļinājumā.

Viņš gan uzsver, ka jāņem gan vērā arī Baltijas valstu savstarpējā konkurence - Latvijai par tūristiem no Baltkrievijas jākonkurē ar Lietuvu, kas arī ir Baltkrievijas kaimiņvalsts, turklāt, salīdzinot ar Latviju, tā ir daudz pretimnākošāka ārvalstu ceļotājiem, arī viesiem no austrumu kaimiņvalstīm.


Написать комментарий