Zinātnieki noskaidro, cik liela gāzēto dzērienu deva palielina vēža risku

foto: biznesinfo.az
foto: biznesinfo.az

Kanādas zinātnieki veikuši pētījumu, kurā piedalījās 1555 sievietes. Tā rezultātā tika noskaidrots, ka pietiek ar trim gāzētajiem dzērieniem nedēļā, lai palielinātu krūts vēža risku.

Zinātnieki lūdza visām sievietēm atbildēt uz jautājumu, cik bieži viņas dzer saldās augļu sulas vai gāzētās limonādes, precizējot, ka viena porcija ir ir parastā skārdene ar tilpumu 355 mililitri.

Pēc tam visām sievietēm tika veikta mamogrāfija, lai noteiktu krūts blīvumu.

Eksperimentā noskaidrojās, ka dalībniecēm, kas ikdienā lieto gāzētos dzērienus, ir lielāks krūšu blīvums, kas liecina par ļaundabīga audzēja attīstības risku.

"Mēs zinām, ka cukura patēriņš pasaulē ir audzis, un pētījuma rezultāti parādīja, pie kā tas var novest. Sievietēm, kas ikdienā izdzēra vismaz trīs skārdenes kāda gāzētā saldā dzēriena, krūts blīvums bija 29.6%, savukārt tām, kas nedzer saldos dzērienus, šis rādītājs bija 26.2%. Šie trīs procenti ir būtiska starpība no krūts vēža attīstības skatupunkta," skaidro pētījuma līdzautore Karolīna Diorio.

Zinātnieki uzskata, ka šiem datiem ir jāmotivē sievietes gāzēto dzērienu vietā lietot ūdeni.

Cukurs, kā uzskata zinātnieki, palielina vēža šūnu attīstības risku tādā veidā, ka palielina krūts blīvumu. Blīvās krūtīs ir mazāk taukaudu, bet vairāk šūnu, kurām ir potenciāls kļūst par ļaundabīgām.


Написать комментарий