Mobilais telefons līdzi pat aizmiegot – reāls drauds veselībai?

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Mūsdienās dzīve nav iedomājama bez mobilā telefona. Attīstoties tehnoloģijām, augstākajā mērā attīstījušās arī šīs ierīces.

Kamēr zinātnieki strīdas, vai mobilo tālruņu radiācijas rezultātā iespējams iedzīvoties audzējā, Latvijas Veselības ministrijā mierina – būtisks kaitējums netiek nodarīts.

Vairāku stundu pļāpāšana caur mobilo telefonu, turot to cieši piespiestu ausij, tālruņa nēsāšana kabatā, vai nolikšana turpat pie spilvena, baudot naktsmieru - šāda aina nav sveša teju nevienam. Ir skaidrs – jebkura elektroniska ierīce izraisa elektromagnētisku starojumu, taču vairākkārt izteiktie draudi par to, ka mobilais tālrunis varētu būtiski kaitēt tavai veselībai, nav pierādīti joprojām.

Tu vari uzzināt arī sava telefona starojuma pakāpi

Protams, starojums pastāv, īpaši jau brīdī, kad telefons sazinās ar mobilo sakaru torni, taču Eiropā noteikti arī normatīvi, kas paredz, cik lielu starojuma līmeni nedrīkst pārkāpt. Tas pie mums ir 2w/kg. Izrādās, ir pieejama pat informācija par katru atsevišķa telefona modeļa izraisīto starojuma apjomu.Piemēram, Iphone telefona modeļiem tas nepārsniedz 1w/kg, bet Samsung S sērijas tālruņiem pat mazāks par 0,5w/kg.
Lai arī skaidrība par mobilo tālruņu iespējamo kaitīgumu nav ieviesta joprojām, portāls Kasjauns.lv centās noskaidrot – vai audzēja draudi no telefoniem ir mīts, vai reāla iespējamība.

Vēža risks nav konstatēts

Kā stāsta Veselības ministrijā, šobrīd mobilo tālruņu radītā elektromagnētiskā starojuma ietekme uz cilvēka veselību nav pilnībā izpētīta, taču viens ir skaidrs – būtiskus kaitējumus šīs ierīces tomēr nenodara. „Jau vairākus gadus tiek apkopota informācija un koordinēti pētījumi saistībā ar šo ierīču iespējamo ietekmi uz cilvēka veselību. Eiropas Savienības Eiropas komisija finansē pētījuma projektus tieši saistībā ar mobilo telefonu iedarbību uz veselību, pievēršoties izpētei par ļaundabīgo audzēju attīstību, par telefonu ietekmi uz dzirdi un cilvēka nervu sistēmu, taču jau šobrīd pētījumu rezultāti neparāda būtisku kaitīgumu,” teic Veselības ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.
Ļaundabīgo audzēju riska pieaugums nav konstatēts, Veselības ministrijā uzskata – lielākā problēma ir sabiedrības vispārējā aizraušanās ar mobilo tālruņu lietošanu, kas aizvien vairāk aizstāj normālu komunikāciju. Piedevām, pēdējā laikā aizvien vairāk cilvēku mobilos tālruņus izmanto, lai klausītos mūziku, bet pārmērīga „austiņu” izmantošana, turklāt vēl lielā skaļuma režīmā, nākotnē draud ar vājdzirdību.

Tomēr vajadzētu atcerēties vienkāršu fizikas likumu – jo tālāk mobilo telefonu turēsi no sava ķermeņa, jo mazāka būs aparāta radītā starojuma intensitāte. Lai arī starojums ir nelies (aptuveni tikpat liels, cik televizoram, vai mikroviļņu krāsnij), mobilais telefons tiek lietots ciešā saskarē ar ķermeni, tāpēc pārlieku intensīva tā lietošana varbūt nenodarīs būtiskus traucējumus veselībai, bet diskomfortu un nepatīkamas izjūtas auss un deniņu rajonā tomēr var radīt.
Latvijas Ārstu biedrības pārstāve Liene Cipule gan atzīst – „Iedarbība uz organismu ir jebkurai ierīcei, arī mobilo telefonu ietekme uz dažādām organisma šūnām ir neapstrīdama. Lai gan tiešu pierādījumu
audzēju attīstībai pagaidām nav, tomēr mobilā telefona viļņu un starojuma iedarbība ir atzīts riska faktors audzēju attīstībā.”
Viņa stāsta, ka šie jautājumi pētnieku redzes lokā ir jau daudzus gadus un nav izslēgts,
ka tuvākajā nākotnē zinātnieki varētu nākt klajā arī ar pierādījumiem par mobilo ierīču lomu noteiktu diagnožu izcelsmē.


Темы: , , ,
Написать комментарий