Iepriekš veiktos pētījumos noskaidrots, ka daži cilvēki ir odiem īpaši pievilcīgi - odu mātītes viņiem kož ar īpašu labpatiku, no plazmas izsūcot nepieciešamās vielas, kas tām vajadzīgas olšūnu olbaltumvielu sintēzei.

Saskaņā ar aprēķiniem aptuveni 20 procenti Zemeslodes iedzīvotāju pieder pie šiem nelaimīgajiem, kas odiem šķiet īpaši "garšīgi".

Taču jaunākie pētījumi, kas publicēti American Mosquito Control Association oficiālajā izdevumā, liecina, ka odu košanas iespēju ievērojami palielina alkohola lietošana - izrādās, ka odi jūs par garšīgākiem uzskatīs, ja būsiet izdzēris kaut nedaudz alus.

Pagaidām nav izskaidrots, kāpēc odu mātītes tā piesaista etanols, bet pētījumi liecina, ka par iekārojamu mērķi jūs kļūsiet jau tad, kad būsiet iedzēris 12 unces (0,35 litrus) miestiņa.

Taču tas vēl nav viss - izrādās, ka odi ir ne tikai "alkoholiķi", bet arī apveltīti ar gaumes izjūtu. Proti, par saviem mērķiem viņi vislabprātāk izvēlas cilvēkus, kas no pūļa izceļas ar tumšu toņu apģērbu.

Tāpat riska grupā ir arī grūtnieces (lai gan lielākoties viņas nelieto alkoholu) - odi viņām uzbrūk, jo tos piesaista grūtnieču ķermeņa temperatūra, kas bērna iznēsāšanas periodā ir augstāka par normu.

Turklāt grūtniecības laikā sievietes izdala par 21 procentu vairāk ogļskābās gāzes, ko odi ar savu īpašo orgānu (to sauc par maksilāro irbulīti) sajūt pat no 50 metru attāluma.

Diemžēl no odiem izvairīties nevar, ja esat nedzērājs baltās drēbēs, kurš neieredz bērnus, - tādā gadījumā jūs var "pievilt" ģenētiskās īpatnības.

Proti, odu uzbrukumu iespēja pieaug par 85 procentiem, ja cilvēkam ir konkrēts ādas baktēriju komplekss, kas odiem šķiet īpaši pievilcīgs, vai arī pirmā asins grupa, kas pagaidām nezināmu iemeslu dēļ odiem garšo vislabāk.