ĀCM sakarā cietušajiem kompensācijas centīsies izmaksāt ātrāk

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

„Ņemot vērā situāciju, kādā Āfrikas cūku mēra (ĀCM) ierobežošanas pasākumu dēļ nonāk dzīvnieku īpašnieki, kompensāciju izmaksa tiks veikta iespējami īsākā laikā.

Šobrīd Zemkopības ministrija (ZM) un Lauku atbalsta dienests (LAD) prognozē, ka dzīvnieku īpašnieki kompensācijas saņems 30 līdz 40 dienu laikā pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas LAD,” vēstulē Neatkarīgajai raksta ZM sabiedrisko attiecību speciāliste Viktorija Kalniņa.

Sabiedrībā izskanējis viedoklis, ka kompensācijas, kuras izmaksās ĀCM sakarā cietušajiem ir pārāk nelielas, kā arī laika posms, kurā tās tiks izmaksātas - pārāk ilgs. Lai noskaidrotu kā tad tieši tiek apreiķināta un izmaksāta kompensācija Neatkarīgā sazinājās ar ZM sabiedrisko attiecību daļas speciālisti Viktoriju Kalniņu. „Ministru kabineta noteikumi paredz, ka kompensācija tiek izmaksāta 90 dienu laikā,no iesnieguma un citu dokumentu saņemšanas,” raksta V. Kalniņa. Tomēr ņemot vērā to kādā stāvoklī nonāk cūku īpašnieki, kompensāciju centīsies izmaksāt pēc iespējas ātrāk. Uz jautājumu, kad kompensāciju saņems saimniecības, kuras nespēj nodrošināt augstākā līmeņa biodrošību un cūkas būs jaizkauj obligāti, pagaidām, atbildes nav. „Kompensāciju izmaksai par cūku nokaušanu gadījumos, ja novietnēs nespēs īstenot biodrošības pasākumus, termiņš nav noteikts,” vēstulē raksta V.Kalniņa. Izskanējušo kritiku. sakarā ar kompensācijas nelielo apjomu, ZM sabiedrisko attiecību speciāliste atspēko ar argumentu, ka kompensācijas saņēmēji varēs izmantot nokauto cūku gaļu: „Ņemot vērā to, ka šiem cūku sugas dzīvnieku īpašniekiem būs iespēja izmantot nokauto dzīvnieku gaļu, tad kompensācijas apmērs tika noteikts 50% apmērā no MK noteikumos Nr.177 noteiktā zaudējumu kompensācijas apjoma.” Par to, cik liela summa tad aizies kompensācijās, spriest vēl esot pārragri. „Kopējais nepieciešamo līdzekļu apjoms atkarīgs no saslimušo dzīvnieku skaita un tā, cik novietnēs to īpašnieki nespēs īstenot biodrosības pasākumus. Šobrīd ārkārtējās situācijas teritorijā ir reģistrēti apmēram 45 tūkstoši cūku sugas dzīvnieki, bet nav plānota visu dzīvnieku nokaušana,” informē V.Kalniņa.


Написать комментарий