Grībauskaite: Krievijas reakcija pārkāpj visus starptautiskos pienākumus 5

foto: Scanpix
foto: Scanpix

Krievijas reakcija uz Rietumu ekonomiskajām sankcijām bija gaidāma, bet tā visvairāk ietekmēs pašas Krievijas iedzīvotājus, uzskata Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Kā ziņots, Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstīja rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kuras ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, galvenokārt vēršoties pret lauksaimniecības produktu importu.

"Galvenokārt mums jāreaģē ļoti mierīgi. Nešaubāmi, šāda vai citāda reakcija bija gaidāma. Mēs precīzi vēl nezinām, kāds būs šis saraksts. Vai būs pilnīga blokāde vai daļēja, pret kādām valstīm tā tiks vērsta un kas tiks piemērots. Tomēr tāda reakcija bija ticama," šodien intervijā Lietuvas Radio skaidroja prezidente.

Grībauskaite uzsvēra, ka lauksaimniecības ražojumu importa aizliegums ir pretrunā ar visām Krievijas starptautiskajām saistībām, tostarp tām, kas izriet no dalības Pasaules Tirdzniecības organizācijā (PTO), tomēr tāda reakcija visvairāk ietekmēs pašas Krievijas iedzīvotājus. Lietuvā daļa uzņēmumu zaudēs peļņu vai tās daļu, bet nebankrotēs, kamēr importa aizliegums skars tieši Krievijas patērētājus.

"Kad runājam par pārtikas importēšanas aizliegumu, īpaši no Eiropas Savienības (ES) valstīm vai citām valstīm, tas visvairāk ietekmēs Krievijas patērētājus. Tas nozīmē, ka Krievijas patērētājam būs mazāka izvēles iespēja, tas nozīmē konkurences mazināšanos. [Rezultātā] pastāv liela iespēja, ka augs tirdzniecības cenas. Tātad kārtējo reizi cenšoties kaut kā nosodīt vai atriebties Rietumiem, Kremļa lēmums vēršas pret Krievijas iedzīvotājiem," norādīja Lietuvas prezidente.

"Mums jau ir pieredze, un krīzi pārdzīvojām, guvām mācību, bet kas ir galvenais - guvām mācību no piena blokādes, kas ilgst no pagājušā gada vidus. Piena ražotāji ir spējīgi izturēt tādus naidīgus, pat nedraudzīgus soļus no kaimiņu puses, bet zinu, ka [viņi] ir spējīgi nodrošināties un atrast tirgu. Jā, un mēs neesam vientieši - ir fondi, ir apmēram 200 miljoni litu (apmēram 58 miljonu eiro) liela Eiropas nauda eksporta veicināšanai, kā arī, tā kā šie pasākumi vērsti pret visu ES, atbildes pasākumi tiks apspriesti kopīgi. Tāpēc ticams, ka Eiropas budžets varēs daļēji palīdzēt un kompensēt zaudējumus," skaidroja Grībauskaite.

Prezidente prognozē, ka Krievijas blokādes ietekme uz ekonomiku nebūs liela. Viņa izslēdz bankrota iespēju. Sankcijas drīzāk būs signāls, ka Lietuvas nozarēm ir jāmeklē jauns tirgus un nav jālolo cerības, ka Krievija tuvāko gadu laikā sāks ievērot starptautiskos noteikumus. Iespējams, ka valdība palīdzēs uzņēmumiem, kuri pārorientēsies uz sadarbību ar citām valstīm, sprieda Lietuvas prezidente.

"Nevar būt piekāpšanās agresoram, kurš turpina atklātu karu un apbruņo teroristus. Tas nozīmē, ka apdraudēta ne tikai Ukraina, bet arī visa Eiropa, tostarp Baltijas reģions. Arī baidīties no agresora nedrīkstam, jo tad agresors nekad neatkāpsies," secināja Grībauskaite.


Написать комментарий

Ko jūs tagad stenat? Nevajadzēja spļaut pret vēju.

Varbūt neskatīsimies tikai uz austrumiem, bet paskatīsimies arī, ko rietumi vāra? Visnožēlojamākais, ka lielākie rējēji ir mazie, kas vispār uz ceļiem nospiesti. Dievs, lūdzu dod visām valstīm līderus ar prātu!

Tagad,vai nekad Krievijas Imperialistus savald'it vajag.Kas v'el grib 55 gadus b'ut dzimtscilv'eks Latvij'as PSR,lai p'adom'a ar galvu par saviem mazb'erniem.

Kas tad saka pret krieviju teroru,vai tad ne jenki un eiropa pielienot amerikai iekulas tadas ziepes un nav vel zinams vai krievija vel nems musu preci,vismaz lietuvas varbut ari nenems,jo vinu prezidente atlaujas par daudz palaist muti un del ta var ciest vienkarsi razotaji.Ukraina cieteja loma,dodiet tikai ierocus un Kijevas seperatisti sevi paradis.Par cilveku ciesanam nedoma neviens,to ka Donecka nav ko est Pjotrs neredz,tikai Krievija vieniga palidz.

Написать комментарий