Austrālija gatavojas pastiprināt sankcijas pret Krieviju

foto: foto.delfi.lv
foto: foto.delfi.lv

Austrālija gatavojas pastiprināt sankcijas pret Krieviju, piektdien paziņojis Austrālijas premjerministrs Tonijs Ebots, brīdinot Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu neievest karavīrus Ukrainā.

NATO aplēses liecina, ka Krievija savilkusi pie Ukrainas robežas aptuveni 20 000 karavīru, radot bažas par iespējamu intervenci kaimiņvalstī, par aizsegu izmantojot humāno misiju.

"Izteiksimies ļoti skaidri - Krievija uzvedusies kā huligāns. Krievija ir liela valsts, kas mēģina terorizēt mazu valsti," žurnālistiem Sidnejā norādīja Ebots.

Viņš uzsvēra, ka jebkura krievu karavīru kustība pāri Ukrainas robežai būs invāzija, nevis humāna misija.

"Un es saku prezidentam Putinam, - ja viņš grib izturēšanos kā pret pasaules līderi, nevis kļūt par starptautisku izstumto, - turi savus spēkus pa gabalu. Paliec aiz robežas. Lai Ukrainas lietas kārto ukraiņi," viņš piebilda.

LETA jau ziņoja, ka Krievija noteikusi "pilnīgu embargo" lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības (ES), ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Embargo attiecās arī uz Austrāliju.

Austrālija ir piemērojusi sankcijas Krievijai, bet uzreiz nesekoja ES un ASV lēmumam noteikt jaunus un daudz smagākus ierobežojumus Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Bet Ebots paziņoja, ka tagad, kad vairums austrāliešu ekspertu, kas strādā Malaizijas lidmašīnas bojāejas vietā, ir pametuši Ukrainu, viņš apsvērs sankciju pastiprināšanu.

Viņš paziņoja, ka Krievija var no tā izvairīties, ja mainīs savu kursu Ukrainas jautājumā.

Ebots uzsvēra, ka Krievijai ir jārespektē Ukrainas neatkarība, jābeidz jaukties kaimiņvalsts lietās un atbalstīt bruņotās bandas Austrumukrainā.

Viņš norādīja, ka Austrālijas lauksaimniecības produktu tirdzniecība ar Krieviju mērāma simtos miljonos, bet kopējā eksporta ainā tas ir salīdzinoši neliels daudzums.

Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem.

Austrālija uz Krieviju eksportēja gaļu, mājlopu un dzīvnieku produktus. Tomēr kopš aprīļa vairs neeksportē liellopu gaļu.

Valdība iepriekš paziņoja, ka darīs visu iespējamo, lai maksimāli samazinātu Krievijas sankciju ietekmi uz Austrālijas lauksaimniekiem, tostarp meklējot jaunus līgumus un tirgus Austrālijas produkcijai.


Написать комментарий