Lietuvas notikumu dienasgrāmata. Protests pret Krieviju, lietuvieši pārņem NATO misiju

foto: AFP
foto: AFP

Pēc tam, kad Kremlis 7.augustā paziņoja par importa embargo vairumam pārtikas preču no Eiropas un citām Rietumvalstīm, pie Krievijas vēstniecības Viļņā sarīkota protesta akcija, kuras laikā protestētāji ēda poļu ābolus.

Aptuveni 30 cilvēki, no kuriem vairums pārstāvēja politisko partiju «Liberālā kustība», pulcējās, lai protestētu pret to, ka Krievija Ukrainas austrumos piegādā ieročus prokrieviskajiem separātistiem.

Lietuva pārņem NATO jūras pretmīnu grupas komandēšanu

Vācijas jūras spēku komandieris Ginters Brasels (Günther Brassel) aizvadītajā nedēļā nodeva NATO 1. Pastāvīgās jūras pretmīnu grupas (SNMCMG1) komandēšanu Lietuvas jūras spēku komandierim Giedrjum Premecenkam (Giedrius Premeneckas).

«Fakts, ka Lietuvas jūras spēki pārņem grupas vadību sarežģītajā ģeopolitiskajā situācijā, ar kādu saskaramies pašlaik, parāda, ka uzticība mūsu profesionālismam ir ļoti liela,» tā komandieris Premecenks.

Pretmīnu grupai pašlaik ir pakļauti Baltijas valstu, Polijas, Vācijas un Norvēģijas mīnu meklēšanas kuģi, bet drīzumā tai pievienosies arī pa vienam kuģim no Nīderlandes un Beļģijas jūras spēkiem.

ĀCM otrais gadījums līdz šim neskartā apriņķī

Lietuvā konstatēts otrais Āfrikas Cūku mēra (ĀCM) gadījums apriņķī, kas atrodas ārpus pierobežas pašvaldībām, kurās tika izsludināts ārkārtas stāvoklis pēc pirmā saslimšanas gadījuma atklāšanas.

Utenas apriņķī valsts austrumdaļā otrais ĀCM gadījums ticis konstatēts Skloblas ciemā. Pēc notikušā visā apriņķī izsludināts ārkārtas stāvoklis, lai atbildīgie dienesti novērstu cūkām nāvējošās vīrusa saslimšanas izplatīšanos.

Itālijā aiztur iespējamu 1991.gada slaktiņa līdzdalībnieku

Tiesa Itālijā noteikusi aizsardzības līdzekli – mājas arestu – Krievijas pilsonim Vasīlijam Kotlerovam, kurš tiek turēts aizdomās par līdzdalību 1991.gada slaktiņā Viļņā.

Lietuvas ģenerālprokuratūras pārstāve Rita Stundiene (Rita Stundienė) ziņu aģentūrai BNS Lietuva pavēstījusi, ka bijusī Padomju militārpersona aizturēta Milānas lidostā pēc ierašanās Itālijā uz 50 dzimšanas dienas svinībām.

Procesuālās darbības tiekot veiktas iespējami ātri, lai varētu tiesā noskaidrot bijušā Pleskavas Gaisa uzbrukuma divīzijas desantnieka saistību ar 1991.gada 13.janvāra slaktiņu.

Pats Kotlerovs noliedz saistību ar notikumiem, kuros tankam iebraucot cilvēku pūlī un militārpersonām apšaudot civiliedzīvotājus, bojā gāja 14, bet ievainoti tika 140 cilvēki.


Написать комментарий