Kā Krievija sevi pabaros?

foto: Reuters
foto: Reuters

Nosakot embargo pārtikas importam, Krievija savā ziņā izpildvaras līmenī apstiprinājusi ierobežojumus, kurus ārvalstu pārtikas produktiem regulāri nosaka ierēdņi kaimiņvalsts veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienestā.

2013.gadā Krievija importēja pārtikas produktus 32 miljardu eiro vērtībā, kas veido aptuveni trešdaļu no kopējā patēriņa. Kā Krievija aizpildīs robu, ko radījusi atteikšanās no daudziem lielākajiem piegādātājiem?

Gan krievu patērētāji, gan ierēdņi vērtē, ka Kremlis devis lielisku iespēju attīstīties vietējiem pārtikas ražotājiem. Par to liecina arī 8.augustā novērotais straujais akciju vērtības kāpums, ko piedzīvojuši Krievijas zivju pārstrādes uzņēmumi.

Kā vēsta portāls Quartz, jaunus ceļus pārtikas piegādēm steidz meklēt Krievijas lauksaimniecības ministrija. Izstrādes stadijā ir starpvalstu līgumi par augļu importu no Turcijas un vistas gaļas produktu piegādēm no Brazīlijas.

Federālais Veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests 8.augustā solījis vienkāršot atļauju izsniegšanu zivju produkcijas ievešanai no Čīles.

Tikmēr uz to, kādus rezultātus nesīs šīs pūles, negaida daļa investoru – 7. un 8.augustā strauji kritusies akciju vērtība Krievijas mazumtirdzniecības veikalu ķēdēm.


Написать комментарий