Slavena Hitlera fotogrāfija tomēr ir viltojums

foto: All Over Press
foto: All Over Press

Slavenā fotogrāfija, kurā nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers priecājas par Pirmā pasaules kara sākumu, pēc ekspertu atzinuma, tomēr ir viltojums.

Šī fotogrāfija Minhenes Odeona laukumā (Odeonplatz) uzņemta 1914. gada 2. augustā, un tajā ļaužu pūlis ar entuziasmu uztver paziņojumu par Vācijas iesaistīšanos karā.

Tā kā pūlī redzams arī tobrīd 25 gadus vecais Ādolfs, šī fotogrāfija 1932. gada martā tika publicēta izdevumā German Illustrated Observer un vēlāk kļuva par būtisku nacistu propagandas sastāvdaļu.

Taču tagad tiek apgalvots, ka šī fotogrāfija ir viltojums, jo tobrīd Hitlers, visticamāk, nemaz neatradās Minhenē.

Pirmkārt, pētniekiem līdz šim nav izdevies atrast negatīvu oriģinālus; otrkārt, par to, ka Hitlera seja fotogrāfijā iemontēta vēlāk (vai arī tas vispār ir cits vīrietis), liecina viņa ūsu garums.

Proti, eksperti ir vienprātīgi, ka jau 1914. gadā topošais fīrers priekšroku deva nedaudz garākām ūsām, nekā tās ir attēlā redzamajam vīrietim.

Tāpat vēl viens pierādījums, ka šī fotogrāfija ir viltojums, pēc speciālistu domām, ir fakts, ka savā autobiogrāfijā Mein Kampf Hitlers nemaz nepiemin to, ka tolaik būtu atradies Odeona laukumā.

Un pēdējais - Minhenes pilsētas arhīvā atrodas vairākas analoģiskas sajūsminātā pūļa fotogrāfijas, kas uzņemtas gandrīz tajā pašā brīdī, tomēr nevienā citā no tām Hitlers nav redzams.


Написать комментарий