Pasaules brīnums – Ķīnā panda dzemdē trīnīšus

foto: Reuters
foto: Reuters

Ķīnas pilsētas Guandžou zooloģiskajā dārzā milzu pandu mamma Juxiao, kas tulkojumā nozīmē "krizantēmas smaids", laidusi pasaulē trīnīšus, un speciālisti šo notikumu nodēvējuši par "jaunu pasaules brīnumu".

Mazuļi nāca pasaulē jau 29. jūlijā, taču zoodārza darbinieki informāciju nolēma turēt slepenībā, līdz būs skaidrs, ka visi pandu lācēni ir dzīvi un pie labas veselības.

Kā vēsta vietējie mediji, savvaļā visā pasaulē šobrīd mīt tikai aptuveni 1600 milzu pandas, bet bažas rada tas, ka šīs sugas vairošanās ātrums ir ļoti neliels, savukārt mirstība jaundzimušo vidū - ļoti zema.

Pēc mazuļu piedzimšanas (viņi nāca pasaulē mākslīgās apaugļošanas ceļā, jo pandas nebrīvē īpaši nevēlas pāroties) māmiņa bija pārāk vāja, lai rūpētos par bērniem, tāpēc uz laiku viņi tika ievietoti inkubatorā.

Tiesa, pēc ekspertu vārdiem, vēl joprojām ir pāragri oficiāli paziņot, ka visi trīs mazuļi ir "izdzīvojuši" - šādu terminu pandu gadījumā varēs lietot vien tad, kad viņi būs nodzīvojuši vismaz sešus mēnešus.

Pagaidām netiek ziņots par mazuļu dzimumu, un arī pie vārdiem viņi nav tikuši. Un tomēr šo notikumu zoologi sauc par unikālu.

"Šie ir dabas vēsturē vienīgie zināmie izdzīvojušie pandu trīnīši," teikts Chimelong Safari Park, kur pandiņas piedzima, oficiālajā paziņojumā.

Visas pandas visos pasaules zooloģiskajos dārzos ir Ķīnas īpašums - pandu nevar nopirkt, to var tikai iznomāt uz ierobežotu laiku. Turklāt saskaņā ar kontraktu visi mazuļi, kas dzimuši nebrīvē, arī skaistās Ķīnas Tautas Republikas īpašums.

12. augustā kļuva zināms, ka mākslīgās apaugļošanas rezultātā par māmiņu kļūs arī panda Tjaņtjaņa no Edinburgas zooloģiskā dārza. Viņai jādzemdē augusta beigās, un mazulis kļūs par pirmo pandu lācēnu, kas dzimis Lielbritānijā.

 


Темы: , , , , ,
Написать комментарий