Premjers: pašreizējā koalīcijā pastāv konkurence, bet jautājumus risina raitāk

topnews.in
topnews.in

Premjers Valdis Dombrovskis (V), kurš vada nu jau trešo valdību un strādājis dažādās koalīcijās, atzīst, ka pašreizējā "tiesiskuma un reformu koalīcijā", piemēram, darbs pie budžeta noritējis raitāk, nekā iepriekšējā koalīcijā ar Zaļo un Zemnieku savienību, lai gan koalīcijā pastāv politisko spēku konkurence, intervijā laikrakstam "Neatkarīgā" atzinis premjers.

"Esmu strādājis trīs dažādās koalīcijās un neesmu mēģinājis dalīt, kuras ir bijušas labākas, kuras sliktākas. Zināmas atšķirības, protams, ir. Ar jauno koalīciju darbs pie 2012. gada budžeta izveides noritēja raitāk, nekā tas bija gadu iepriekš koalīcijā ar ZZS. Šobrīd var arī virzīties uz priekšu veselā virknē jautājumu, kas skar tiesiskuma nostiprināšanu. Iepriekšējā koalīcijā tas daudzos jautājumos nebija iespējams," paudis premjers.

Kā pozitīvus darba piemērus tiesiskuma stiprināšanai viņš minēja to, ka pēc ļoti daudzu gadu nokavēšanās "esam pieņēmuši nulles deklarāciju likumu", "izvēlējušies KNAB vadītāju, šis process ir noritējis sekmīgāk nekā iepriekš". "Ir papildu ieceres par atklātajiem balsojumiem amatpersonu iecelšanā, par atbildības pastiprināšanu par partiju finanšu pārkāpumiem, par jautājumiem par mediju īpašnieku atklātību", jo, pēc premjera domām, šīs prasības vēl jāprecizē.

"Protams, ka politikā vienmēr ir zināms sāncensības elements. Gan koalīcijas iekšienē, gan sadarbībā ar opozīciju. Šī koalīcija šajā jomā nav nekāds izņēmums," atzinis Dombrovskis. Viņš atgādināja, ka "Vienotība" savulaik aicināja eksprezidentu Valdi Zatleru savās rindās, taču viņš nolēmis viedot savu – Zatlera reformu partiju (ZRP).

Komentējot pieļāvumus par ZRP un "Vienotības" saplūšanu nākotnē, premjers paudis, ka "šādu notikumu attīstību nākotnē nevar izslēgt, bet pašlaik mēs aktīvi neko tādu neplānojam".

Pašreizējo tiesiskuma un reformu koalīciju veido Zatlera reformu partija (ZRP), "Vienotība" un Nacionālā apvienība "VL-TB/LNNK", ka arī seši neatkarīgie deputāti, kuri dienu pirms 11.Saeimas pirmās sēdes pametuši ZRP.

Trešā partnera meklēšanu gan ZRP un "Vienotība" sāka jau pirmajās dienās pēc 11.Saeimas vēlēšanām, tomēr vienošanos nepanāca, un vēlāk katrai partijai izveidojas atšķirīgais viedoklis par trešo partneri – ZRP uzskatīja, ka jāveido koalīcija ar SC, bet "Vienotības" valde pārliecināta, ka koalīcijā jāaicina Nacionālā apvienība. Redzot, ka sarunas nonāk strupceļā, "Vienotība" piedāvāja plašāku "saliedētības koalīciju" no visām četrām parijām, tomēr "Saskaņas centrs" (SC) un VL-TB/LNNK pozīcijas sarunās izslēdza šāda modeļa iespēju. Pēc tam ZRP un "Vienotība" atgriezās pie trešā partnera meklējuma.  


Написать комментарий