Tuvumā esoši grausti īpašumu vērtību pazemina par 10%

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Jo tuvāk īpašumam atrodas degradēts, nesakārtots īpašums, jo zemāka kļūst nekustamā īpašuma vērtība. Lai arī katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, tuvumā esošs grausts īpašuma vērtību pazeminās aptuveni par 10%, secināts Smart Property Group pētījumā.

Tajā analizēts konkrēts īpašums, secinot, ka 50 metru attālumā esošs grausts šī īpašuma vērtību var samazināt līdz pat 6 000 eiro. Savukārt 150 metrus attāls grausts īpašuma vērtību var samazināt līdz 4 500 eiro no vidējās tirgus cenas.

«Mums ir izdevies aprēķināt to finansiālo zaudējumu, ko grausti rada apkārtējo māju īpašniekiem. Jo vairāk Rīgā ir graustu, jo lielākus zaudējumus tie rada nekustamo īpašumu tirgum kopumā,» saka SIA Smart Property Group valdes loceklis Mārtiņš Vavilovs.

«Renovējot un atjaunojot graustus tiek uzlabota pilsētvide, apkārtējā infrastruktūra, kā arī paaugstināts īpašuma ekonomiskais potenciāls. Bieži vien renovētās ēkas kļūst par visa kvartāla attīstības dzinuli – atveras jauni veikaliņi, tiek radītas jaunas darbavietas, piesaistītas investīcijas. Rezultātā iegūst visi, gan ēku īpašnieki, gan pilsēta,» uzsver Vavilovs.

Rīgas domes Īpašumu departamenta sabiedrisko attiecību projektu vadītāja Baiba Gailīte informē, ka no gandrīz 500 graustiem Rīgā 92% pieder privātīpašniekiem, 2% valstij, 3% pašvaldībai, kā arī vēl 3% graustu īpašnieku nav zināmi. Graustu sakārtošanu parasti aizkavē to kultūrvēsturiskais statuss, kā arī tas, ka īpašums pieder vairākiem īpašniekiem, kas nespēj vienoties par tā renovāciju.

Daļa no graustiem pieder ārvalstniekiem, kas būtiski aizkavē to sakārtošanu, jo ir sarežģīti tos sasniegt. Jāņem vērā arī laikietilpīgais tiesvedības process, ja grausta īpašnieks atrodas maksātnespējas procesā, skaidro domē.


Написать комментарий