'Latvijas Elektriskie tīkli' sola rīkoties, ja radīsies šaubas par Kurzemes loka projekta partneriem

foto Dobele24.lv
foto Dobele24.lv

Prasības pret Kurzemes loka projekta īstenošanā iesaistītajiem partneriem būs augstas, un gadījumos, ja būs šaubas par uzņēmēju atbilstību tām, sekos tūlītēja rīcība, norāda par projekta īstenošanu atbildīgās AS "Latvenergo" meitaskompānijas AS "Latvijas elektriskie tīkli" valdes loceklis Jānis Kirkovalds.

Kā ziņots, par atbildīgo personu darbu pieņemšanai konkursā uzvarējušā nozīmīgas - 53 miljonus eiro (apmēram 37,25 miljonu latu) vērtas - projekta daļas īstenotāja "Latvijas Energoceltnieka" (LEC) un "Empower" apvienība deleģējusi Andri Asaru-Asarovski, kurš apsūdzēts finanšu noziegumos, tostarp noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanā, ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "de facto". Pēc šīs informācijas nākšanas klajā "Latvijas Elektriskie tīkli" lūguši viņu nomainīt.

Uzņēmums uzsver projekta nozīmi starpvalstu mērogā un Eiropas Savienības (ES) līdzfinansējuma piesaisti, skaidrojot, ka tā realizācija notiek atbilstoši ES kvalitātes kritērijiem, īpaši lielu uzmanību pievēršot labai pārvaldībai un iesaistīto pušu reputācijai. Kopš projekta sākšanas "Latvijas Elektriskie tīkli" nodrošinājuši caurskatāmuu tā realizāciju, saņemot Eiropas Komisijas atbildīgo pārstāvju atzinību par tā norisi un atbilstību līdzfinansējuma piešķiršanas normatīvajiem aktiem, norāda uzņēmums.

Sagaidāms, ka jau drīzumā ES veiks pirmo starpmaksājumu par Kurzemes loka projektā paveiktajām aktivitātēm.

Lai arī turpmāk Kurzemes loka projekts noritētu, nodrošinot caurskatāmību un atbilstību ES kritērijiem, "Latvijas Elektriskie tīkli", uzskatot par nevēlamiem jebkādus apdraudējumus gan tehniskajai izbūvei, gan reputācijai, gan līdzfinansējuma piesaistei, sola nekavējoties rīkoties gadījumos, ja šādi riski radīsies. "Uzņēmuma rīcībā nonākot ziņām par nodarījumiem, kuru raksturs nav savietojams ar "Latvijas elektrisko tīku" labas pārvaldības principiem un ētiskiem apsvērumiem kapitālieguldījumu projektu vadībā, ir lūgts nomainīt apakšuzņēmēja pārstāvi ar atbilstošas kompetences un labas reputācijas projektu vadītāju līdz tiesas darbību pabeigšanai," norāda uzņēmums.

Pēc Kirkovalda domām, operatīvā reakcija uz sabiedriskajā telpā izskanējušo informāciju, kas līdz šim nebija uzņēmuma rīcībā, apliecina kompānijas ieinteresētību šo valstiski svarīgo projektu realizēt augstākajā kvalitātē.

Viņš arī uzsver, ka Kurzemes loka izbūves termiņi netiek apdraudēti, jo no apakšuzņēmējiem tiek prasīta pilna saistību izpilde.

"Latvijas Elektriskie tīkli" arī norāda, ka iepirkuma sarunu procedūras notika atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu sniedzēju iepirkumu likumam, pēc kura tika izstrādāts sarunu procedūras nolikums. Pretendentu iesniegtie kvalifikācijas apstiprinājumi, tostarp nodokļu maksātāja apliecinājums, atbilst Latvijas likumdošanas aktiem. Izvērtējot kvalifikācijas pieteikumus, iepirkuma veicēja rīcībā nav bijis informācijas par iespējamām pretendentu tiesvedībām.

Kompānija uzsver, ka Kurzemes loka projekts ir pirmais atjaunotās Latvijas laikā sāktais valstij stratēģiski svarīgs pārvades sistēmas infrastruktūras projekts, kura nozīmību īpaši izceļ tā piederība lielākam - "NordBalt" - projektam. "NordBalt" un līdz ar to arī tajā ietilpstošais Kurzemes loka projekts ir daļa no 2009.gadā augsta līmeņa valstu valdības pārstāvju tikšanās laikā parakstītās vienošanās Baltijas Starpsavienojuma plāna daļa.

Kā vēstīts, saskaņā ar "de facto" ziņoto Asarim-Asarovskim, kā arī vēl diviem bijušajiem LEC valdes pārstāvjiem - Pēterim Dzirkalam un Didzim Vītolam - Valmieras rajona prokuratūra uzrādījusi apsūdzības par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, grāmatvedības datu sagrozīšanu un izvairīšanos no nodokļu nomaksas. Prokuratūra informē, ka apsūdzībā minētās darbības veiktas ar būvkompānijas LEC grāmatvedības dokumentiem 2007. un 2008.gadā.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policija (FP) sākotnēji lūdza apsūdzēt septiņus tolaik LEC strādājošos, bet pret četriem lieta dažādu iemeslu dēļ izbeigta. Apsūdzība uzskata, ka Asars-Asarovskis, Dzirkals un Vītols izvairījušies no pievienotās vērtības nodokļa nomaksas 67 273 latu apmērā un legalizējuši noziedzīgi iegūtus finanšu līdzekļus vairāk nekā 427 000 latu apmērā.

LEC deleģētais pārstāvis intervijai "de facto", mazākuma akcionārs un jurists Ivo Čerbakovs, runājot par prokuratūras izvirzītajām apsūdzībām, vairākkārt uzsvēris, ka neviens nav notiesāts un ka "tiek apstrīdēti kaut kādi atsevišķi darījumi, kas ir veikti ar kādiem darījumu partneriem - vai šis darījums ir veikts pēc būtības vai nav veikts pēc būtības. Klasisks piemērs ir par ko ir pilna gan administratīvā tiesa, gan citas". Viņš atzīmē, ka apsūdzības ir tikai vienas puses viedoklis un intervijas laikā vairākkārt apgalvoja, ka notikušais nu nekādi nav saistāms ar LEC līgumu un saistībām ar "Latvenergo" koncernu šobrīd.

Savukārt FP atklāj, ka šī krimināllieta ir izdalīta no krietni lielāka procesa pret naudas atmazgātāju grupējumu, kura klienti bijuši dažādi uzņēmumi, kopumā ap piecdesmit. Klientu lietas jau lielākoties ir tiesā, un dažās jau piespriesti reāli cietumsodi. Bijušo LEC valdes locekļu lieta nozīmēta uz 2013.gada februāri.

Raidījums vēstīja, ka pret shēmas organizētājiem turpinās izmeklēšana un šīs lietas drīzumā varētu nodot prokuratūrai apsūdzību uzrādīšanai.


Написать комментарий