Rīt no rīta Daugavpils Universitātē novēros retu astronomisku parādību

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Rīt agri no rīta mūsu valsts iedzīvotāji varēs novērot Latvijas debesīs retu paredzamu astronomisku parādību, kas atkārtojas tikai reizi 105 gados – Venēras diska tranzītu.

Daugavpils universitātes profesors, zinātņu doktors, fizikas katedras vadītājs Antonijs Salītis Gorod.lv pastāstīja, ka Venēras tranzītu jeb Venēras pārvietošanos pāri Saules diskam būs iespējams novērot arī mūsu pilsētā, ja būs skaidrs laiks ar nelielu mākoņu daudzumu. Šo parādību profesors kopā ar studentiem plāno novērot pie DU jaunā korpusa un cer uz labvēlīgiem laika apstākļiem. Venēras tranzīts sāksies plkst.4:32 no rīta un turpināsies līdz plkst.7:46.

Antonijs Salītis pastāstīja, ka Venēras tranzītu redzēt pilnībā nebūs iespējams, jo tas notiks pirms saullēkta. Interesantākais novērošanas procesa brīdis būs, kad Venēras tumšais disks saskarsies ar Saules disku un it kā «nokož» no tā mazu gabaliņu, kā rezultātā uz saules diska izveidojas neliela iedobe.

Tranzīts ir astronomiskās pārvietošanās paveids, kad Venēra atrodas tieši starp Sauli un Zemi un aizsedz ar sevi nelielu Saules diska daļu. No Zemes planēta izskatās kā mazs melns plankumiņš, kas pārvietojas pa Sauli. Neskatoties uz to, ka Venēras diametrs ir gandrīz 4 reizēs lielāks par Mēness diametru, pārvietošanas laikā tā izskatās 30 reizes mazāka par Sauli, jo atrodas daudz tālāk no Zemes nekā Mēness.

Venēras tranzīts ir viena no retajām paredzamajām astronomiskajām parādībām – ik 243 gadus atkārtojas 4 pārvietošanās ar 121,5 gadu laika starpību. Piemēram, iepriekšējā ziemas pārvietošanās notika 1874.gada 9.decembrī un 1882.gada 6.decembrī. nesenā pārvietošanās notika 2004.gada 8.jūnijā, bet nākamo tranzītu varēs novērot tikai 2117.gada un 2125.gada decembrī.


Написать комментарий