Pasažieru pārvadātājiem piešķirs papildu 3,1 miljonu latu

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Ministru kabinets otrdien nolēma pasažieru pārvadātājiem dotācijā piešķirt vēl papildu 3,1 miljonu latu, ko nozare saņems līdz ar šā gada budžeta grozījumu apstiprināšanu.

Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācijas (LPPA) prezidents Pēteris Salkazanovs portālam "Delfi" sacīja, ka asociācijas valde par iespējamo streiku lems šā gada 20.jūnijā, vērtējot valdības līdz šim pieņemtos lēmumus saspringtās situācijas atrisināšanai pasažieru pārvadājumu jomā.

LPPA vadītājs akcentēja, ka valsts joprojām pilnā apmērā nav segusi pērnā gada pasažieru pārvadātājiem radušos zaudējumus – 700 000 latu apmērā. Pie šī jautājuma valdība otrdien nolēma atgriezties augusta sākumā, kad Satiksmes ministrija iesniegs savu redzējumu asociācijas priekšlikumam par pasažieru pārvadājumu finansējuma administrēšanas maiņu.

Salkazanovs akcentēja, ka patlaban ar administrācijas jautājumiem nodarbojas republikas pilsētas, valsts un plānošanas reģioni. Problēmas LPPA ieskatā ir tieši pēdējos divos līmeņos, teica Salkazanovs.

Atbildīgā Satiksmes ministrija (SM) skaidro, ka papildu nauda pasažieru pārvadātājiem nepieciešama, jo nav īstenoti pasākumi sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu samazināšanai šajā gadā.

SM norāda, ka valdības un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) sarunās pērn decembra sākumā puses vienojās par pasākumiem, lai nodrošinātu sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem kompensējamo zaudējumu apmēru – atbilstošu šā gada budžetā paredzētajiem samazinātajiem līdzekļiem.
Piemēram, bija plānots slēgt atsevišķus reģionālos vietējās nozīmes maršrutus, nodrošinot pasažieru pārvadāšanu ar skolēnu autobusiem. Tādā veidā būtu iespējams ietaupīt 350 000 latu gadā, taču šis pasākums nav īstenots.

Arī plānotā autoostu reorganizācija līdz gada beigām netiks īstenota, kā dēļ papildu nepieciešami 250 000 latu. Nav arī ierobežota neregulāro pasažieru pārvadājumu darbība lai gan, piemēram, maršrutā Rīga – Liepāja neregulāro pasažieru pārvadājumu veidā tiek pārvadāti aptuveni 32% no kopējā tranzīta pasažieru skaita.

Ierobežojot to neregulāro pasažieru pārvadātāju darbību, kuri pēc būtības sniedz sabiedriskā transporta pakalpojumus, šajā gadā prognozēts biļešu ieņēmumu pieaugums 1,15 miljonu latu apmērā. Tas netiks gūts, ņemot vērā, ka plāns par šīs rūpalas ierobežošanu nav izpildīts.

Tāpat nav ieviesti iepriekš plānoti līdzmaksājumi atsevišķām pasažieru kategorijām. Rezultātā nepieciešami papildus valsts budžeta līdzekļi 1,35 miljonu latu apmērā sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzēju zaudējumu segšanai.

Jau ziņots, ka pasažieru pārvadātāji iepriekš solīja rīkot streiku, ja valdība viņiem nepiešķirs papildu finansējumu.


Написать комментарий