Investējot 10 miljonus eiro, Latvijā no cūku urīna ražos karbamīda šķīdumu

foto free-extras.com
foto free-extras.com

Cūkkopības kompleksā "Miķelāni" Salas pagastā no cūku urīna ražos karbamīda šķīdumu, ko varētu izmantot izplūdes gāzu absorbēšanai, pirmdien raksta "Dienas Bizness".

Lai karbamīda šķīdumu jeb Ad Blue varētu izmantot dzinējos, ražotnei ir jābūt sertificētai un jāatbilst spēkā esošajiem noteikumiem. Kopējie ieguldījumi šajā projektā sasniegs 10 miljonus eiro jeb 7,215 miljonus latu un, iespējams, šī tehnoloģija varētu būt interesanta arī citiem nozares dalībniekiem ārvalstīs, tostarp ASV.

Ražošanas procesā paredzēts izmantot tehnoloģiju, ko attīsta Dānijas uzņēmums "Green Tech Holding ApS", kas ir formulējis W2G (Waste to Green) koncepciju, kuras ietvaros dažādu veidu atkritumi tiek pārstrādāti videi draudzīgākos un derīgos materiālos. Šī kūtsmēslu utilizācijas tehnoloģija pazīstama ar nosaukumu "Agroplast".

Projektu īsteno SIA "Micro Tech Baltic" sadarbībā ar Miķelānu kompleksu. Līdzīga tehnoloģija tiek izmantota vienā no Dānijas cūku fermām, taču tur apjomi ir ievērojami mazāki, jo cūku skaits tur ir ap 2000. Tādējādi ir pamats apgalvot, ka "Miķelāni" būs pasaulē lielākie, kas nodarbosies ar šo jauno un inovatīvo tehnoloģiju, jo šajā kompleksā mīt ap 30 tūkstošiem cūku, norāda laikraksts.

"Micro Tech Baltic" valdes loceklis Tomass Žukovskis stāsta, ka darbs pie šīs tehnoloģijas ieviešanas jau ildzis vairāku gadu garumā kopš 2007.gada.

"Šī tehnoloģija nozīmē, ka cūkas urīns tiek filtrēts caur nelielu filtru jau molekulu līmenī. Piekrītu, ka šī ir inovācija un pagaidām vienīgā tehnoloģija, kas pilnībā pārstrādā mēslus un var sevi atpelnīt," Žukovskis.
 


Написать комментарий