Variācijas par brīvību izstādē „skolAAugstskola”

publicitātes foto
publicitātes foto

Līdz 29.jūlijam Latgales Kultūrvēstures muzejā (Atbrīvošanas alejā 102, Rēzeknē) skatāma izstāde „skolAAugstskola”, informē  Latgales Kultūrvēstures muzejs.

Emociju gamma, saplūstot ar izstādes noskaņām, ir tikpat dažāda kā mākslas darbi – laiks un telpa it kā izplešas un pārņem sajūta, ka esi apmaldījies un „pazudis tulkojumā”. Klasiskas vērtības, perfekcionisms, modernisma pieskāriens, bet pāri visam brīvība – idejās, materiālos (metāls, keramika, kartons, tekstils u.c.) un variācijās par pašu brīvību.

Līga Skariņa, Sarmīte Māliņa, Andris Silapēters, Dainis Pundurs, Norberts Kudiņš, Mārtiņš Mālnieks, Sergejs Bļinovs, Rinalds Slaviks, Normunds Dāvids, Lauris Rutks, Modris Svilāns, Rolands Krutovs, Nauris Krastiņš, Aiga Šabliko, Vladislavs Čistjakovs – 15 mākslinieki, kuri reiz absolvējuši Rēzeknes mākslas vidusskolu, šajā izstādē lieliski demonstrē katrs personīgā viedokļa neierobežoto lidojumu.

Pagātne un nākotne apvienotas šodienā – izstādes darbos var atpazīt gan ikdienā lietojamu priekšmetu – „Velozaurs”, „Krātiņš” (M.Mālnieks), gan mūzikas instrumentu (R.Slaviks) brīnumainās pārvērtības. Apmeklētajam ir iespēja pašam ļaut mākslas darbiem atdzīvoties, darbinot ierīces, un it kā no malas vērot šķietami zināmas attiecības – „Pulse” (M.Svilāns). Turpat blakus vien nojaušams stāsts par satikšanos („Satikās” - S.Māliņa), ietekmes sfērām („Gravitācijas centri” – R.Krutovs) un kāda kapteiņa dzīves ceļojumiem un patvērumiem („Kapteiņa meitas pūralāde” - N.Kudiņš).

Gaismas objektos laiks it kā iznirst no ūdens dzīlēm („Vienacs” - R.Slaviks), izspraucas no ikdienas steigas („Gaismas ķermeņi” - L.Rutkis) un iemirdzas saules apaļumā („Uguns līnija III” - N.Dāvids), lai beidzot liktu skatīties dziļāk un vērot ne vien krāsu košumu, bet arī balto noskaņu nianses – „Baltās ēnas” (L.Skariņa), „Medus galva” (D.Pundurs). Pat sievišķīgās rotas – gredzeni un piespraudes (A.Šabliko, A.Silapēters, V.Čistjakovs, S.Blinovs) ir tik spilgtas formu risinājumos, ka nevilšus rodas jautājums – cik daudz katrā no mums ir lidojuma sajūtas, lai atļautos rotāties pilnīgā pārliecībā – apkārtējie noteikti pamanīs un priekā pasmaidīs, nevis atkal kaut ko nosodošu padomās.

Publiskajā telpā nerimstot kaislībām par un ap Dziesmu svētkiem, uzmanību izstādē piesaista darbs „Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki” (N.Krastiņš), un vērojot, kā vējš, skaņas un gaisma savstarpēji rotaļājas, sirdī mazliet iezogas skumjas un gaišs prieks vienlaicīgi – radošajā brīvībā ir neuzvarams spēks.

Katra indivīda atšķirīgā dzīves vērtību izpratne, ikdienas pulsācijas ritmi, estētiskā skaistuma savienojums ar praktisko vai nepraktisko, mazliet skumjās un humora pilnās emocijas par pasauli, kas mīt katrā no mums un visapkārt, tas viss paliek atmiņā arī pēc izstādes apskatīšanas un vēl ilgi ļauj ikdienišķos sīkumos ieraudzīt brīvības lidojumu. Atnāciet un pārliecinieties!



Написать комментарий