Viņa pastāstīja, ka kopumā statistikas dati par šo problēmu nav šokējoši, taču atsevišķi vardarbības gadījumi skolās ir konstatēti.

"Pagājušajā mācību gadā mēs varam runāt par pieciem gadījumiem ar izteikti smagu, ilgstošu vardarbību skolā, kad skola veikusi visas nepieciešamās darbības - individuāls darbs ar bērnu, ir piedāvāti speciālisti, aicināti vecāki, kad tās nav devušas vēlamo rezultātu un vardarbīgās izpausmes turpinās," pastāstīja Millere.

Šajos minētajos gadījumos bērni bijuši izteikti agresīvi - biedējuši citus vienaudžus ar šķērēm, metuši ar krēslu, kā arī gribējuši iekost skolotājiem. Kopumā tendences gan rada bažas, jo agresijas izpausmes novērojamas aizvien jaunākiem skolēniem, LTV sacīja Millere.

Ja noteikumi par agresīvu bērnu izolēšanu no skolas un mājapmācības norīkošanu stāsies spēka, skolām būs jāinformē sociālais dienests, savukārt speciālistiem jāapmeklē ģimene un jāvērtē agresijas iemesls. Lēmumu katram konkrētam gadījumam par atbilstošu izglītības programmu bērnam pieņems bāriņtiesa, sacīja VBTAI pārstāve.

Jau vēstīts - lai pasargātu bērnus un pedagogus no agresīvajiem skolasbiedriem, plānots atļaut izglītības iestāžu vadītājiem aizliegt šādiem skolēniem apmeklēt stundas uz laiku, kas nav ilgāks par trīs mēnešiem. Šajā laikā izglītojamais varēs mācīties mājās, paredz IZM sagatavotais valdības noteikumu projekts.

Izglītības likumā noteikts skolēnu pienākums neapdraudēt savu un citu personu veselību, drošību un dzīvību, bet, ja viņš šo prasību neievēro, izglītības iestādei ir grūti īstenot viņa tiesības uz izglītību.