Veselības ministrijas statistika: AES tuvums īpaši neietekmēs Daugavpils un Latgales iedzīvotāju veselības stāvokli

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Nav noslēpums, ka radiācija ir kaitīga veselībai un pat nelielas apstarojuma devas var veicināt vēža slimību rašanos vai nopietnas pārmaiņas ģenētiskajā līmenī. Daugavpils apkārtnē pirms kāda laika darbojās Ignalinas AES, tagad Lietuvā tiek plānota jaunās paaudzes atomstacijas celtniecība.

Tomēr pēc „Veselības norēķinu centra” Latgales nodaļas vadītāja Jāņa Pitrāna vārdiem, Latgales iedzīvotājiem nav par ko uztraukties. Veselības ministrijas statistika neapliecina tautā pieņemto viedokli par to, ka Ignalinas AES darbība būtu stipri ietekmējusi onkoloģisko slimību vai ar radioaktīviem draudiem saistīto slimību skaita pieaugumu pēdējos 10 gados.

„Ilggadēja monitoringa dati neapstiprina, ka Latgale ieņem pirmo vietu vēža slimību izplatības ziņā. Veselības ministrija veic monitoringu reģionos, atsevišķas novadu un pagastu statistikas nav. Ja rodas šāda nepieciešamība, vietējām pašvaldībām jāpieprasa sīkāka informācija par konkrētām slimībām”, - paziņoja Pitrāna kungs.

Aptuveni pirms trim gadiem Demenes pašvaldība bija saņēmusi informāciju par Daugavpils novada onkoloģijas slimniekiem, saskaņā ar kuru vislielākais onkoloģisko slimību skaits bija reģistrēts Kalkūnes un Naujenes pagastos. Pēc „Veselības norēķinu centra” Latgales nodaļas vadītāja domām, „arī mums būtu nepieciešams saņemt vairāk informācijas, jo mēs esam ieinteresēti, lai mūsu iedzīvotājiem būtu laba veselība, tāpēc pastāvīgi jāveic veselības stāvokļa monitorings un nopietnu slimību agra diagnostika. Situācijas mēdz būt dažādas – iedzīvotāji var būt deklarēti Demenē, bet dzīvo un strādā Daugavpilī vai Rīgā. Daļa no viņiem ārstējas citās pilsētās un reģionos, nonākot „svešā” statistikā vai vispār negriežas pie ārstiem”, - teica Jānis Pitrāns.


Написать комментарий