Arī latvieši palaiž balonu stratosfērā

foto kadrs no video
foto kadrs no video

Dažas dienas pirms austriešu ekstrēmo sporta veidu pārstāvja Fēliksa Baumgartnera veiktā lēciena no stratosfēras augstākajiem slāņiem, veiksmīgi realizēta latviešu meteoroloģiskās zondes "Zinoo-1" palaišana. Sasniegti un pat pārspēti visi iepriekš plānotie uzdevumi. Misijas gaitā komandai nācies saskarties arī ar nestandarta situācijām, informē zinātnes centra "Z(in)oo" vadītājs Pauls Irbins.

Pēc Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra darbinieku aprēķiniem zonde sasniedza 31km augstumu.

Zondes sagatavošanas procedūra noritēja atbilstoši iepriekš izstrādātam laika grafikam. Piektdien jau plkst.9:00 Cēsīs tika uzsākta pilna inventāra pārbaude bērnu zinātnes centra "Z(in)oo" telpās. Plkst.12:00 Skrīveru Meteoroloģijas novērojumu stacijā satikās visas misijas komandas.

Zondes pacelšanās tika vērota ar Zinoo teleskopu "Celestron CPC 800 GPS". Apmēram 30min pēc pacelšanās zondes novērošana tika pārtraukta, jo novērojumu zonu klāja mākoņi. Apmēram desmit minūtes pirms paredzētā balona pārsprāgšanas zondes novērošanas komanda atkārtoti ievēroja zondi, nekavējoties tika uzstādīts teleskops un tieši 1 stundu 7 minūtes un 24 sekundes pēc palaišanas tika novērota iespaidīga balona pārsprāgšana. Pēc aptuveniem aprēķiniem balona atliekas aizlidoja 200m metru rādiusā.

Glābšanas operācija tika uzsākta plkst. 15:00. Zondes atrašana noritēja sarežģītāk nekā iepriekš plānots. Bija paredzēt, ka sakari ar zondi tiks nodibināti aptuveni pusstundu pēc balona pārsprāgšanas. Tomēr arī stundu pēc balona pārsprāgšanas zonde nedeva gaidīto signālu. Par prieku visiem, kas piedalījās glābšanas operācijā, plkst. 16:39 tika saņemt signāls ar zondes koordinātēm. Tieši plkst.17:52 zonde tika atrasta ziemāju laukā 3km no apdzīvotas vietas "Birži".

Pēc zondes atvēršnas tika izņemta videokameras atmiņas karte un apskatīti zondes videomateriāli. Pirmā apskate liecināja, ka kamera filmējusi tikai pirmās 20 pacelšanās minūtes, taču vēlā vakarā, kad komanda bija atgriezusies Cēsīs, tika atrasts pilns videoieraksts - zondes pacelšanās, balona pārsprāgšana un nosēšanās. "Tā bija kā negaidīta dāvana! Bijām jau samierinājušies, ka misija izdevusies tikai daļēji. Kad vēlā nakts stundā atradām iztrūkstošos failus, gavilējām kā mazi bērni," stāsta misijas vadītājs un zinātnes centra Z(in)oo vadītājs Pauls Irbins.

 


Написать комментарий