Pieredzes apmaiņas brauciens uz Igauniju

foto dagda.lv
foto dagda.lv

2012.gada 10.-12. oktrobrī Dagdas novada pašvaldību darbinieki piedalījās pieredzes apmaiņas braucienā uz Igaunija. Brauciena mērķis bija Igaunijas dabas tūrisma objektu apmeklēšana ideju smelšanai, lai tās veiksmīgi pielietotu Dagdas novadā, informē Dagdas novada pašvaldība.

Pieredzes apmaiņas brauciena sākumā tika apmeklēts Lielais Munameģis, kas savus viesus sagaidīja ar biezu miglas slāni. Neskatoties uz to, ka Lielais Munameģis ir Baltijā augstākais kalns (318 m virs jūras līmeņa), šis posms tika pārvarēts bez jebkādām grūtībām. No Lielā Munameģa skatu torņa 50 km rādiusā paveras lielisks skats uz Igaunijas dabu.

Vēlāk Tartū tika apmeklēti parki, pasmeltas idejas skulptūru, ahitektūras un teritoriālā plānojum īpatnību jomā.

Tartu apriņķī, Eksi ciemā, ir atvērts interaktīvais Ledus laikmeta centrs, kurā gan bērni, gan pieaugušie var uzzināt par dzīvi ledus laikmetā, pēdējiem mamutiem un liecībām par aizgājušā laikmeta diženumu. Ledus laikmeta centrs atrodas skaista Saadjärv ezera krastā, kur vasaras laikā var arī pamakšķerēt.

Ledus laikmeta centrā ir trīs stāvi ar daudzām izglītojošām un izklaidējošām ekspozīcijām, iespaidīgiem audiovizuāliem materiāliem un neierastiem eksponātiem, tādiem kā mamuts reālajā izmērā.  Trīs stāvi ir sava veida laika ass, kas no Ledus laikmeta (pirmais stāvs) pārnes apmeklētājus mūsdienās (trešais stāvs). Katrs no stāviem sniedz apmeklētājiem informāciju par Ledus laikmeta ietekmi uz Igaunijas teritoriju pagātnē un kādas ir šī laikmeta sekas mūsdienās.

Vairāk nekā 10% Igaunijas sauszemes ir pasludināti par aizsargājamām teritorijām, kas ietver dabas un ainavu rezervātus un piecus nacionālos parkus.

Tika apmeklēti vairāki tūrisma objekti, tādi kā Somā nacionālais parks. Somā nacionālais parks centrālajā Igaunijā ir purvu un dumbrāju teritorija. Apmeklētājus visvairāk piesaista Somā pali jeb piektais gadalaiks, ironizē parka uzraugi, kas seko atkusnim un spēcīgām lietusgāzēm. Šajā periodā applūst 2/3 parka teritorijas, visi zemie meži, ceļi un pat pagalmi un vienīgais pārvietošanās veids ir laivas.

Somā nacionālais parks Eiropā ir unikāls, pateicoties savai neskartajai dabai - tajā ir pieci lieli purvi, seni meži un applūstošās pļavas. Tradicionālā lauksaimniecība ir padarījusi līkumoto upju piekrastes par bioloģiski daudzveidīgām palienēm un mežainām pļavām. Pateicoties plašajām neskartajām teritorijām, Somā (Purvu zeme) ir iekļauta starptautiskajā PAN parku tīklā un tiek dēvēta par Igaunijas savvaļas galvaspilsētu. Parkā tika apskatīta arī „Bebru taka”, kas stiepjas 1,8 km garumā.

Pēc Somā nacionāla parka savus ciemiņus sagaidīja Olustvēres muiža, kas ir viena no Igaunijas vislabāk saglabātajām muižām. Paaugstinātu uzmanību piesaistīja  muižas pārvaldnieka māja, sarkano ķieģeļu govs kūts, pienotava, ieejas vārti, spirta brūzis un šķūnis. Olustveres muižu aptver krāšņs dārzs ar augstām un masīvām akmens sienām. Vairākās ēkas ir izvietoti putnu izbāzeņi, koka zirgu un antīku mēbeļu kolekcijas, senas rokdarbu un vilnas istabas, smēde, keramikas darbnīca un spirta brūzis.

Pārdesmit minūšu attālumā no muižas mūs sagaidīja vietējās lauku sētas saimnieks Oskars Norkeiva savā Observatorijā „Orion”.  Observatorija izbūvēta kādreizējā padomju laika sausās skābbarības tornī. Torņa pirmajā stāvā atrodas saimniecības graudu klēts un apsildamais katls,  otrajā stāvā - fizikas izmēģinājumu auditorija, kur mēs ar prieku iesaistījāmies visdažādākajos eksperimentos. Trešajā - astronomijas klase, bet pēdējo stāvu veido pagriežams kupols, kurā novietots teleskops ar 320-reižu palielinājumu, kas dod iespēju aplūkot lielākos Mēness virsmas objektus.

Tūlīt aiz Apes Dienvidigaunijā, Vastse Rosā, pie Vaidavas upes atrodas lauku māja "Mežabrāļi", kura saimnieks Meelis Möttus vienpadsmito gadu savā sētā uzņem viesus, lai stāstītu par Vastse Rosas cilvēkiem, kas Igaunijas okupācijas gados nepakļāvās svešajām varām un palika uzticīgi brīvas Igaunijas idejai.

Godinot savas ģimenes, radu un kaimiņu piemiņu, Meelis atjaunoja mežabrāļu slēpņus un bunkurus un iekārtoja piemiņas telpas, lai skolu jaunatni atraktīvi un mūsdienīgi iepazīstinātu ar vēsturi. Meelis neesot prognozējis tik lielu interesi, nu viņa sētu apmeklējot ne tikai skolas bērni, bet arī pieauguši tūristi no malu malām — gadā 11000 cilvēku.  Ar lauku māju „Mežabrāļi” pieredzes apmaiņas brauciens arī beidzās!Apmeklējot Igaunijas tūrisma objektus tika pasmeltas jaunas idejas un iedvesmas, kuras varēs realizēt un pilnveidot mūsu Dagdas novadā!


Написать комментарий