Piešķir papildu līdzekļus cūku mēra apkarošanai

foto bnn.lv
foto bnn.lv

Ministru kabinets otrdien atbalstīja Zemkopības ministrijas (ZM) priekšlikumu mājas cūkām atklātā klasiskā cūku mēra apkarošanai papildus piešķirt 165 110 latus.

Kā portālu "Delfi" informēja ZM, klasiskā cūku mēra uzraudzības pasākumiem mājas cūku un meža cūku populācijās 43 557 lati piešķirti Pārtikas un veterinārajam dienestam (PVD) un 121 553 lati piešķirti valsts zinātniskajam institūtam „Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts „Bior"" (BIOR).


Līdzekļi klasiskā cūku mēra apkarošanai piešķirti no valsts budžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Pašlaik tiek īstenoti klasiskā cūku mēra apkarošanas pasākumi, lai likvidētu infekcijas slimību perēkļus mājas cūkām. Infekcijas slimības apkarošanas pasākumi turpināsies, kamēr vairs netiks novēroti klasikā cūku mēra uzliesmojumi. Plānots, ka infekcijas slimības apkarošanas pasākumi var turpināties apmēram sešus mēnešus un neparedzēti izdevumi varētu rasties arī 2013.gadā.

Valdība otrdien arī pieņēma zināšanai valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora Māra Baloža sniegto ziņojumu un uzdeva Iekšlietu ministrijai organizēt tās padotībā esošo iestāžu dalību valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora izsludinātās karantīnas pasākumu nodrošināšanā.

Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai valdība uzdeva nodrošināt klasiskā cūku mēra apkarošanas ietvaros nogalināto un nobeigušos dzīvnieku aprakšanas un/vai sadedzināšanas vietu saskaņošanu.

Saskaņā ar Publisko iepirkumu likumu PVD valdība atļāva bez iepirkuma procedūras izsludināšanas iegādāties nepieciešamos materiālus klasiskā cūku mēra apkarošanai un ierobežošanai.

Jau vēstīts, ka klasiskais cūku mēris Latvijā vispirms konstatēts mežacūkām, bet pagājušajā nedēļā lipīgā slimība konstatēta arī vairāk nekā desmit mājas cūkām trijās Latgales piemājas saimniecībās.

Klasiskais cūku mēris ir lipīga infekcijas slimība, ar kuru slimo kā meža, tā arī mājas cūkas. Slimības pazīmes - augsta ķermeņa temperatūra, konjunktivīts, kustību koordinācijas un centrālās nervu sistēmas darbības traucējumi.

Uz saslimušā dzīvnieka ādas - īpaši uz ausīm, astes, vēdera un kāju iekšpusē, novērojami asins izplūdumi u.c. Saslimšana ar klasisko cūku mēri parasti beidzas ar dzīvnieku nobeigšanos.

Slimības ierosinātāju no novietnes uz novietni var pārnest ar piesārņotu barību, ūdeni, inventāru, apģērbu un transporta līdzekļiem, termiski neapstrādātām, cūkgaļu saturošām virtuves ēdienu atliekām.

Lai pasargātu mājas cūkas no slimībām, ko pārnēsā mežacūkas, tai skaitā klasiskā cūku mēra un Āfrikas cūku mēra, PVD aicina mājas cūkas turēt iekštelpās un nepieļaut to kontaktu ar mežacūkām, mājas cūkām nedrīkst izbarot nomedīto mežacūku gaļas atliekas un virtuves atkritumus. Tāpat cūku novietnē nevajag ielaist nepiederošas personas vai arī jāparūpējas par vienreiz lietojamo apģērbu, bet apģērbu, kas valkāts medībās, nedrīkst vilkt, dodoties apkopt mājas cūkas. Vēl pie cūku novietnes ieejas jāizvieto dezinfekcijas paklāji, regulāri jāveic deratizācija.

Latvijā pēdējo reizi saslimšana ar klasisko cūku mēri reģistrēta 1996.gadā.

Klasiskais cūku mēris nav bīstams cilvēkiem.


Написать комментарий