Daugavpils universitātē notika diskusija „Latvijas naudas pārvērtības. Pagātnes mācības, nākotnes perspektīvas”

foto gorod.lv
foto gorod.lv

„Lai saprastu šobrīd notiekošo, jāsaprot, kas noticis pagātnē”, - tika teikts Daugavpils universitātē šodien notikušā pasākuma sākumā, kas tika organizēts sadarbībā ar Latvijas Banku un Latvijas reģionālajām universitātēm. Priekšlasījumu un diskusiju cikla par monetārās politikas vēsturi un attīstības iespējām ietvaros DU notika noslēguma diskusija "Latvijas naudas pārvērtības. Pagātnes mācības, nākotnes perspektīvas".

Divu stundu laikā 150 pasākuma dalībnieku priekšā uzstājās vairāki eksperti. Pirmais ar priekšlasījumu par Latvijas bankas darbību 20.gs. 20-30.gados uzstājās vēsturnieks Āris Puriņš. Cits vēsturnieks – Gatis Krūmiņš – pastāstīja par naudas lomu Latvijā Otrā pasaules kara laikā. Krūmiņa kungs klātesošo uzmanībai piedāvāja sava pētījuma par PSRS un Latvijas PSR budžetu prezentāciju. Vēlāk uzstājās Kristīne Ducmane, kura stāstīja par naudas atjaunošanu.

Pēc ieskata Latvijas naudas vēsturē, tika uzsākta diskusija par eiro ieviešanu. Diskusijā piedalījās ne tikai augstākminētie vēsturnieki, bet arī Daugavpils universitātes profesors Vladimirs Meņšikovs, Latvijas Bankas monetārās politikas pārvaldes padomnieks Mārtiņš Bitāns un LDDK sociālā dialoga koordinatore Latgales reģionā Skaidrīte Baltace. Diskusijas gaitā katrs eksperts izteica savu viedokli par eiro ieviešanas plusiem un mīnusiem – viedoklī bija ļoti dažādi, tomēr diskusijas dalībnieki bija vienisprātis par to, ka nevar atlikt lēmumu par eiro ieviešanu, jo, esot ES dalībvalsts, agri vai vēlu eiro tiks ieviests Latvijā.

Diskusijas noslēgumā visi klātesošie piedalījās balsojumā par eiro ieviešanu. Pasākuma dalībnieku lielākā daļa uzskatīja, ka eiro ieviešanai 2014.gadā mēs neesam gatavi, bet, saprotot, ka tas vienalga notiks, atlika lēmuma pieņemšanu uz vēlāku laiku.



Написать комментарий