CIP slepeno cietumu izveidošanā piedalījās 54 pasaules valstis

foto: torange.ru
foto: torange.ru

Vairāk nekā 50 valstis piedalījās CIP slepeno cietumu izveidošanā. ECT pieprasīja no Polijas sniegt informāciju par CIP cietumiem, kuri atradās Polijas teritorijā, ziņo portāls oko-planet.su.

Pēc Sorosa fonda datiem, cietumu izveidošanā un teroristu spīdzināšanā piedalījās arī ASV sadraudzības valstis: Kanāda, Lielbritānija, Vācija, Jemena, Jordānija, AAE. Slepenie cietumi atradās Polijas teritorijā, bet dažas valstis (Somija, Portugālija) daļēji sniedza atbalstu un palīdzību, piedāvājot savas valsts gaisa teritorijas un lidostas ieslodzīto konvojēšanai.

Pēc Sorosa fonda analītiķa vārdiem ziņojuma sastādīšanā bija ņemta informācija no žurnālistu izmeklēšanas rezultātiem.
ECT pieprasīja no Polijas sniegt informāciju par valsts teritorijā esošiem CIP cietumiem. Polijas valsts atteicās publicēt informāciju, balstoties uz Cilvēktiesību konvencijas, kura ļauj neizpaust valsts noslēpumu drošības saglabāšanai. ECT nolēma, ka Konvencijā norādītais punkts neattiecas uz lietu par slepeniem cietumiem.

Polija ir neapmierināta ar lēmumu: Polijas Ārlietu ministra vietnieks Špunars atzīmēja, ka lēmums traucēs turpmākai sadarbībai ar ECT. „Mēs noteikti būsim piesardzīgāki. Mums jārēķinās ar to, ka jebkura informācija, ko mēs sniedzam tiesai būs pieejama sabiedrībai,” teica ministra vietnieks.

Slepenie CPI cietumi bija organizēti Dž. Buša jaunākā valdības laikā. Cietumos veica pratināšanu, pielietojot spīdzināšanu. 2003.gadā CPI pratinot vienu no teroristiem uzzināja, ka Sadams Huseins sadarbojas ar „Al-Qaeda”.

Dž. Bušs atzina slepeno cietumu eksistēšanu 2006.gadā. Nav iemeslu domāt, ka Baraks Obama atteicās no slepeno cietumu uzturēšanas: neskatoties uz pirmsvēlēšanu kampaņā izvirzītajiem mērķiem, Obama cietumus nelikvidēja. Vairākkārt ir ziņots, ka slepenie cietumi turpina savu darbību arī Irākas teritorijā.

ECT uzsāka lietas izskatīšanu, balstoties uz AAE pilsoņa sūdzības, kurš bija CPI cietuma ieslodzītais. Sūdzībā ir teikts, ka cietušo turēja cietumā, kurš atradās Polijā, netālu no Varšavas. Toties Polija joprojām atsakās atzīt to faktu, ka valsts teritorijā atrodas slepenie cietumi, balstoties uz to, ka Ģenerālprokuratūra vēl nav pabeigusi izmeklēšanu.


Написать комментарий