Dombrovskis: Ziemeļu nākotnes forumā valstu vadītāji ieklausās ekspertu teiktajā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Ziemeļu nākotnes foruma pamatideja ir mainīt parasto Eiropas līderu tikšanās modeli un ļaut ekspertiem runāt, kamēr valstu vadītāji klausās, tā ceturtdien, atklājot trešo Ziemeļvalstu un Baltijas valstu vadītāju un īpaši pieaicināto ekspertu tikšanos - Ziemeļu nākotnes forumu, teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

Šī modeļa iedvesmotājs bija Apvienotās karalistes premjers Deivids Kamerons, kurš pirmo forumu rīkoja Londonā, kurš uzrunājot klātesošos foruma atklāšanā, sacīja, ka parasti galotņu tikšanās laikā notiek garas sarunas un diņģēšanās par sīkumiem. Tādēļ bijis vajadzīgs jauns tikšanās formāts, kur valstu vadītājus uzrunā eksperti, kas saistīti ar inovācijām un ekonomisko izaugsmi.

Kamerons uzsvēra, ka forumu izvēlējies rīkot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu starpā ar Apvienotās Karalistes piedalīšanos, jo saredz daudz kopēja šo valstu grupu starpā.

Šī foruma tēmas ir zaļās ekonomikas konkurētspēja un tā sauktās digitālās plaisas jautājums par nevienādām iespējām izmantot internetu un modernas sakaru tehnoloģijas.

Latvijā, tāpat kā citās Eiropas Savienības (ES) valstīs, uzņēmējiem un sabiedrībai rūp tā sauktas zaļās ekonomikas un enerģijas izmaksas, tostarp, kā padarīt "zaļo energētiku" ilgtspējīgu, foruma atklāšanā uzsvēra Dombrovskis.

Savukārt, runājot par digitālās plaisas tēmu, Dombrovskis teica, ka galvenā problēma Eiropas mērogā ir tā, ka tirgus digitālajām precēm un pakalpojumiem joprojām ir sašķelts un nevar saskatīt iecerēto vienoto Eiropas digitālo tirgu.

Piebalsojot Dombrovska teiktam, britu premjers sacīja, ka neredz Eiropā kopēju "digitālo tirgu", un norādīja, ka pat tādi pasaulē populāri mūzikas pakalpojumu sniedzēji kā "iTunes" un "Spotify" nevar darboties visās ES valstīs ar vienādiem nosacījumiem un piedāvājumu.

Zviedrijas ministru prezidents Fredriks Reinfelts uzrunāja foruma dalībniekus kā iepriekšējā Ziemeļu nākotnes foruma Stokholmā namatēvs un atgādināja, ka tur galvenās tēmas bija par novecojošo iedzīvotāju sastāvu un par dzimumu līdztiesības jautājumiem.
Pēc atklāšanas ceremonijas valstu vadītāji un foruma lūgtie viesi sadalījās četrās grupās, lai apspriestu ar zaļo ekonomiku saistītus jautājumus.

Ziemeļu nākotnes forums pulcē deviņu valstu valdību pārstāvjus, ekspertus, pētniekus un uzņēmējus, kuri diskutē par zaļās ekonomikas konkurētspēju un digitālās plaisas mazināšanu.

Ziemeļu nākotnes forumā tradicionāli piedalās valsts, privātā un nevalstiskā sektora eksperti, kā arī pētnieki no Apvienotās Karalistes, Dānijas, Igaunijas, Islandes, Latvijas, Lietuvas, Norvēģijas, Somijas un Zviedrijas. Forumā piedalās aptuveni 100 dalībnieki - ministru prezidenti un delegāti.

Pirmo reizi Ziemeļu nākotnes forums notika 2011.gadā Londonā, bet otro reizi - 2012.gadā Stokholmā.

 


Написать комментарий