LIZDA aptauja: vairākums atbalsta Ķīļa demisijas pieprasīšanu

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Latvijas izglītības un zinātnes darbinieku (LIZDA) arodbiedrības veikta aptauja liecina, ka vairāk nekā puse respondentu atbalsta izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīla demisiju, ar kuras pieprasīšanu arodbiedrības iepriekš piedraudēja skolotāju algu dēļ.

LIZDA marta beigās pauda neapmierinātību ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) un arodbiedrības Sadarbības memoranda nepildīšanu un pieļāva protesta akcijas vai pat ministra demisijas pieprasījumu.


Arodbiedrības mājas lapā veiktā aptauja liecina, ka gandrīz 90% no 222 respondentiem atbalsta LIZDA protesta aktivitātes, Ķīļa demisijas pieprasīšanu atbalsta 52% aptaujāto. No aptaujātajiem 29% ir gatavi iesaistīties vērienīgā streikā, bet 6% respondentu pauduši gatavību piedalīties piketā vai demonstrācijā. Savukārt 3% aptaujāto atbalsta protesta vēstuļu akcijas rīkošanu. Protestus neatbalsta 10% respondentu.

Jau ziņots, ka LIZDA aktīvisti ir ļoti neapmierināti ar Izglītības un zinātnes ministrijas skaidrojumiem par plānotajām izmaiņām pedagogu darba apmaksas sistēmā un skolotāju novērtēšanu, tomēr pagaidām vēl netiks prasīta Ķīļa demisija.

LIZDA ir neapmierināta par Izglītības un zinātnes ministrijas apņemšanos nepieprasīt papildu valsts finansējumu sadarbības memorandā paredzēto reformu īstenošanai un pedagogu darba samaksas bāzes izdevumiem 2014.-2016.gadam, ko apliecinot LIZDA rīcībā nonākusī Ķīļa parakstītā vēstule finanšu ministram Andrim Vilkam ( V).

Tāpat arodbiedrība iebilst pret IZM skaidrojumiem par plānotajām izmaiņām pedagogu darba apmaksas sistēmā un skolotāju novērtēšanu.

Ministrija mierina, ka finansējumu plānots prasīt un to iesniegs budžeta veidošanas laikā. LIZDA gan uzskata, ka ministrija tā arī nespēja viest skaidrību un ticību, ka memoranda īstenošanai un visu normatīvu 100% izpildei profesionālajā, speciālajā, augstākajā izglītībā un zinātnē nepieciešamais papildu finansējums tiks nodrošināts, jo papildu līdzekļus IZM plāno līdz jūnijam kopā ar citu nozaru ministriju pieprasījumiem valdībā virzīt kā jaunās politikas iniciatīvas, kam nav nekādas garantijas.

LIZDA padome nolēma dot ministrijai laiku līdz 8.maijam sagatavot konkrētas atbildes par Sadarbības memoranda mērķu sasniegšanai paveikto un jaunajām politikas iniciatīvām.

Ja sociālais dialogs neuzlabosies un arodbiedrība no IZM nesaņems konkrētas atbildes, tad LIZDA padome maijā atkārtoti izskatīs jautājumu par ministra demisijas pieprasīšanu un nozares darbinieku protesta akcijām.


Написать комментарий