Pārtikas tirgotāju asociācija: VID dati par 'Rimi' un 'Maxima' ir maldinoši un 'spļāviens sejā'

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācija (LPTA) ir pārliecināta, ka tā ir Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atbildība, ja publiski pieejama maldinoša informācija, kas tehnisku sistēmas defektu vai neprecīzi izstrādāta risinājuma dēļ met ēnu pār godīgiem nodokļu maksātājiem.

Turklāt fakts, ka aprīļa sākumā no 55 000 aktīviem uzņēmumiem, kas veic komercdarbību 53 594 jeb 97,4% bija reģistrēti nodokļu parādnieku vidū, liek apšaubīt šī saraksta lietderību, portālu "Delfi" informēja LPTA.

Jau ziņots, ka mazumtirdzniecības veikalu tīkls SIA "Rimi Latvia", kas līdz šim atradies "baltajā sarakstā" jeb Valsts ieņēmumu dienesta (VID) padziļinātās sadarbības programmā, bankas sistēmā aizkavēta maksājuma dēļ nonācis "melnajā sarakstā" jeb nodokļu parādnieku datubāzē, apstiprināja "Rimi Latvia" pārstāve Laura Podskočija. VID nodokļu parādnieku sarakstā iekļauta arī "Maxima" un uzņēmums šo sarakstu uzskata par maldinošu.

LPTA uzsver, ka "šī situācija ir ne vien spļāviens sejā konkrētiem uzņēmumiem un to reputācijai, bet nodokļu sistēmai kopumā", vairojot priekšstatu, ka VID ir represīva iestāde, kas īpaši nežēlīgi apkaro tieši nodokļu maksātājus.

"Mazumtirdzniecībā ir milzīgs ēnu ekonomikas īpatsvars un LPTA ir noslēgusi sadarbības memorandu, sniedzot visu iespējamo un nepieciešamo atbalstu VID darbiniekiem ēnu ekonomikas apkarošanai. Zinot, ka ir neskaitāmi uzņēmumi, kas patiesi savu darbību būvē uz nenomaksātu nodokļu rēķina, VID izveidotā sistēma ir radījusi triecienu godprātīgo uzņēmumu reputācijai," uzsver Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas izpilddirektors Noris Krūzītis.

LPTA sagaida, ka VID vadība nāks klajā ar publisku komentāru, nepārprotami izskaidrojot, ka izskanējusī informācija par lielāko mazumtirdzniecības uzņēmumu nodokļu parādiem pēc būtības neatbilst patiesībai un šī situācija ir radusies sistēmas nepilnību dēļ. Tāpat sagaidām, ka VID datu bāze "Nodokļu parādnieki" tiks sakārtota atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai, nodrošinot veiksmīgu sadarbību ar Latvijas uzņēmējiem.

Tāpat asociācija apliecina, ka uzņēmums Rimi Latvia, kurš ir viens no lielākajiem nodokļu maksātājiem valstī un ik mēnesi veic nodokļu nomaksu vairāku miljonu latu apmērā, joprojām ir VID padziļinātās sadarbības programmas jeb "Baltā saraksta" partneris.

Jau ziņots, ka "Rimi" no VID saņēmis sekojošu skaidrojumu: "Informācija VID administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzē tiek aktualizēta divas reizes mēnesī - katra mēneša 7. un 26.datumā. Katra mēneša 7. un 26.datumā tiek publiskota visa informācija, kas ir nonākusi VID rīcībā un ir pārbaudīta līdz katra mēneša 6. un 25.datuma plkst.24."

Šajā konkrētajā gadījumā "Rimi Latvia" iekļuvis VID parādnieku sarakstā, jo veiktais maksājums līdz 7.datumam nebija vēl ienācies VID maksājumu datubāzē, lai gan tas tika veikts jau 5.datumā, skaidroja "Rimi" pārstāve, piebilstot, ka veiktais maksājums tiks ņemts vērā nākamajā parādnieku datubāzes aktualizēšanas datumā.

Tāpat VID veidotajā nodokļu parādnieku datubāzē atrodas arī mazumtirdzniecības veikalu tīkls "Maxima Latvija", kas minēto sarakstu tā pašreizējā izpildījumā vērtē negatīvi, jo tas ir maldinošs, apgalvoja "Maxima Latvija" pārstāvis Ivars Andiņš.

Viņš skaidroja, ka saskaņā ar VID oficiālo Elektroniskās deklarēšanas sistēmas (EDS) Nodokļu maksātāju datu sistēmas datiem uzņēmumam "Maxima Latvija" pret valsti neizpildītu saistību nav, savukārt VID nodokļu parādnieku saraksta elektroniskajā publiskajā daļā redzams parāds 3566,33 latu apmērā.


Написать комментарий