Mīti un patiesība par sauļošanos

foto: dzerzhinskij.ru
foto: dzerzhinskij.ru

Nedzīvojam vairs laikmetā, kad bāla āda ir modē. Veselīgs iedegums mūs padara pievilcīgākas. Tomēr mediķu bažas par bieži sastopamo ādas vēzi liek domāt, ka pārlieku liela aizraušanās ar uzturēšanos saulē un solārijā patiesībā var būt ļoti bīstama.

Sauļošanās paātrina ādas novecošanos

Patiesība: Pārlieku bieža un intensīva uzturēšanās saulē vai sauļošanās solārijā, ādas novecošanos patiešām paātrina. Tas saistīts ar to, ka ultravioletie stari ādas slānī iekļūst ļoti dziļi un atstāj graujošu ietekmi uz kalogēnajām šķiedrām, kas ir atbildīgas par ādas tvirtumu un elastību. Tā rezultātā novecošanās notiek straujāk – āda kļūst sausāka un zaudē tvirtumu.

Sauļoties var tikai no rītiem

Patiesība: Visaktīvākie un līdz ar to arī bīstamākie saules stari ir pēc pulksten vienpadsmitiem rītā. Tāpēc, lai iegūtu skaistu, bet mērenu iedegumu un nepakļautu ādu riskam apdegt, visieteicamākais sauļošanās laiks patiešām ir no rīta. Neaizmirsti, ka aizsarglīdzekļi jālieto tāpat!

Daži ultravioletie stari nav bīstami

Patiesība: Saules stari sastāv no divu veidu ultravioletajiem stariem: A un B tipa starojums. Pirmais spēj izkļūt cauri pat stiklam un iekļūst ādas visdziļākajā slānī – epidermā. Tieši šos starus zinātnieki uzskata par galveno vaininieku ādas vēža izraisīšanā. Savuklārt ultravioletie B stari caur stiklu izkļūt nevar, tomēr atgādina par savu esamību ikvienam, kas apdedzis saulē – tie izraisa apdegumus.

Sauļoties solārijā ir drošāk

Patiesība: Jebkurš iedegums ir ādas aizsargreakcija uz ultravioletajiem stariem. Katru reizi, kad tu kļūsti brūnāka, tu saņem nelielu devu „kaitējuma”. Solāriju lampas ir ļoti intensīvas, īpaši tas attiecas uz intensīvajiem solārijiem. Ja tu dodies sauļoties uz solāriju, kas tikai 9 minūšu laikā sola tev iedegumu, to var pielīdzināt stundai pludmalē. Tādēļ starojums, ko tu saņem solārijā, patiesībā ir līdzvērtīgs tam, ko iegūsti pavadot vairākas stundas pludmalē vai pat lielāks. Ieteikums – neaizraujies ar „mākslīgo sauli” un ievēro mērenību.

Ja tiek lietots saules aizsarglīdzeklis ar augstu faktoru, uztraukumam nav pamata

Patiesība: Aizsardzība no ultravioletajiem stariem uz saules aizsarglīdzekļiem tiek apzīmēta ar SPF faktoru. Piemēram, krēms ar SPF faktoru 30 aiztur 97% kaitīgo staru, SPF 15 – 93%, bet SPF2 – tikai 50%. Tomēr ņem vērā, ja līdzeklis nav uzklāts vienmērīgi, tu to neatjauno pēc peldes vai tas atrodas kontaktā ar smiltīm vai apģērbu, pamatoti tiek uzskatīts, ka SPF kļūst zemāks. Tāpat jāņem vērā, ka neeksistē saules aizsarglīdzekļi, kas ādu no kaitīgajiem ultravioletajiem stariem pasargā simtprocentīgi. Tāpēc dermatologi iesaka pludmalē izmantot gan platmales, gan saulessargus, kas palīdz izvairīties no tiešas saules. Ņem vērā, ka dažas vietas uz tava ķermeņa pieprasa īpašas rūpes. Uz deguna, pieres daļas, dekoltē zonas un pleciem vienmēr jāklāj kosmētiskais aizsarglīdzeklis ar lielāku faktoru. Tieši šīs zonas uz tava ķermeņa visbiežāk ir pakļautas saules apdegumiem.


Темы: , , ,
Написать комментарий