Valsts un pašvaldību darbinieku arodbiedrība plāno streiku un sūdzas ST

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Latvijas Valsts iestāžu, pašvaldību, uzņēmumu un finanšu darbinieku arodbiedrība turpinās protestēt pret līdzšinējo atalgojuma sistēmu un paredzējusi vērsties Satversmes tiesā (ST), lūdzot atzīt par prettiesiskām vairākas Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likuma normas, kas noteic ārstniecības personu mēnešalgu, piemaksas par prombūtnē esoša darbinieka aizvietošanu un prēmiju izmaksāšanas kārtību.

Kā portālu "Delfi" informēja arodbiedrības pārstāvji, pieteikuma iesniegšana ST ir otrais solis cīņā pret nevienlīdzību Latvijā. Pirmais solis bijis vienas dienas bada streiks Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA).

Arodbiedrība uzskata, ka iepriekšminētā likuma pieņemšana 2009.gadā radījusi nevienlīdzību valsts pārvaldē.

Tāpat maija vidū paredzēta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras, Nodarbinātības valsts aģentūras un arodbiedrības pārstāvju tikšanās ar labklājības ministri Ilzi Viņķeli (V) algu un sociālo garantiju jautājumā. Arodbiedrības priekšsēdētājs Andrejs Jirgensons uzsver: „ja netiks panākta vienošanās, uzsāksim streika pieteikšanas procedūru."

Savukārt pieteikumā, kas trešdien pēcpusdienā tiks iesniegta ST, tiks lūgts atzīt vairākas normas par neatbilstošām Satversmē noteiktajam visu cilvēku vienlīdzības principam likuma un tiesas priekšā, kā arī tiesībām saņemt padarītajam atbilstošu atalgojumu.

Par Satversmei neatbilstošu lūgts atzīt normu, kas nosaka, ka pašvaldību iestādēs, valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās vai publiski privātās kapitālsabiedrībās, kas noslēgušas līgumu par sniedzamo veselības aprūpes pakalpojumu, nodarbinātajām ārstniecības personām, kuras sniedz no valsts vai pašvaldības budžeta apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus, un ārstniecības personām, kuras sniedz no pašvaldību budžetiem apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus pašvaldību izglītības iestādēs, zemākās mēnešalgas nosaka Ministru kabinets.

Tāpat apstrīdēta likuma norma, kas noteic, ka Piemaksu par prombūtnē esošas amatpersonas (darbinieka) aizvietošanu vai vakanta amata (dienesta, darba) pienākumu pildīšanu var noteikt ne vairāk kā divām amatpersonām (darbiniekiem) un likuma pants, kas nosaka, ka amatpersonai (darbiniekam) saskaņā ar ikgadējo darbības un tās rezultātu novērtējumu reizi gadā var izmaksāt prēmiju, kuras apmērs nedrīkst pārsniegt 75% no mēnešalgas. Valsts tiešās pārvaldes iestādēm prēmijas apmēru un izmaksas kārtību nosaka Ministru kabinets, bet citām valsts vai pašvaldības institūcijām - šo institūciju darbību regulējošos normatīvajos aktos noteiktās amatpersonas (institūcijas).


Написать комментарий