R.Ģiptere: Vēlamies kliedēt stereotipus par muzejiem

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Viens no galvenajiem šīs nedēļas pasākumiem visā Eiropā ir akcija „Muzeju nakts”, kuras laikā visi interesenti bezmaksas var apmeklēt gandrīz visus muzejus un izstāžu zāles.

Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs bija viena no pirmajām pilsētas kultūrvēsturiskajām iestādēm, kas iesaistījās šajā starptautiskajā akcijā. Tas nebija pārsteigums – muzejs, kuram šogad aprit 75 gadi, ir viens no lielākajiem Latgales un Latvijas muzejiem. Par to un daudz ko citu portālam Gorod.lv pastāstīja muzeja direktore Ruta Ģiptere.

Ģipteres kundze, pastāstiet, lūdzu, sākumā par sevi un ieņemamo amatu.

Mans darbs ir ļoti interesants un radošs. Man patīk, ka katra jaunā darba diena ir savādāka, jāpieņem dažādi lēmumi, daži no kuriem ir steidzami, citi prasa ilgu un rūpīgu darbu. Šķiet neticami, ka strādāju muzejā jau 24 gadus, un darbs joprojām man patīk. Savas darba gaita uzsāku kā zinātniskā darbiniece – ierados muzejā, lai izveidotu dabas ekspozīciju, pētīju materiālus, vācu kolekciju fondu, lai pēc tam izveidotu ekspozīciju. Šo darbu turpināja mans kolēģis un pēc 11 gadiem ekspozīcija bija atklāta. Mūsu muzejs ir viens no retajiem, kurā pastāvīgu vēsturisko ekspozīciju „Daugavpils novada vēsture un kultūra” papildina otrā ekspozīcija - „Daugavpils novada daba”, ar ko mēs lepojamies.

Pastāstiet, kāpēc Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejs ir unikāls?
Muzeju pamatā ir fondi, atkarībā no veiktajiem pētījumiem un fondu bagātības tiek veidotas ekspozīcijas, izstādes, pasākumi, izdoti katalogi. Muzeja fondi tiek vākti ar mērķi atspoguļot novada vēsturi un kultūru. Mums ir lieli fondi, kuros savākti teju 96 tūkstoši muzeja priekšmetu. Tāpat var apgalvot, ka mūsu ekspozīcija atspoguļo gandrīz visu pilsētas un novada vēsturi, sākot no seniem laikiem un līdz 1991.gadam – nacionālās atmodas laikam. Muzejs atrodas ļoti skaistā ēkā, kurai raksturīgi jūgendstila elementi, eksponāti atrodas visām prasībām atbilstošajos skatlogos, nākotnē plānojam atjaunot aprīkojumu un veidot jaunās ekspozīcijas. Mums zināms, ka mūsdienās muzejos izmanto jaunas tendences un ekspozīcijas izveides metodes, tādēļ pagājušā gadā izveidotās jaunās ekspozīcijas atbilst mūsdienīgām prasībām – tiek izmantotas digitālās un interaktīvās metodes, kas padara mūsu muzeja ekspozīcijas pievilcīgākas jauniešu acīs.

Vai tiek plānoti vēl kādi jauninājumi?

Šogad piedalīsimies starptautiskā projekta „Muzeju vārti” īstenošanā, kas ļaus mums papildināt ekspozīcijas ar mūsdienīgu aprīkojumu un tehnoloģijām. Visās muzeja zālēs tiks uzstādīti sensora paneļi, tāpat vismaz trijās valodās būs pieejams audiogids, kurā aktieri ierakstīs interesantu stāstu par mūsu pilsētas vēsturi, kultūru un dabu. Tas noteikti ieinteresēs klausītājus un palīdzēs tūristiem saņemt nepieciešamo informāciju, patstāvīgi pārvietojoties pa muzeju. Nākotnē plānots izveidot istabu interaktīvajām mācību programmām, kuras jau ir dažos Latvijas muzejos. Tas ļaus skolēniem izveidot labāku priekšstatu par kādu vēsturisko faktu un papildināt zināšanas neformālajos apstākļos. Tiks izveidota slaveno novadnieku virtuālā galerija, kā arī katra mēneša pēdējā svētdienā notiks Ģimenes dienas pasākumi.

Sakiet, lūdzu, kā muzejs savieno tradīcijas un inovācijas?

Mūsu kolektīvā tagad darbojas jaunie speciālisti, kuri atnāca ar jaunām idejām un iniciatīvu. Ja darbinieki ar lielu darba pieredzi atbalsta tradīcijas un muzeja darba noteikumus, tad profesionālie jaunieši nāk klājā ar interesantām idejām, tādēļ pēdējā laikā rīkotās ekspozīcijas, izstādes, ekskursijas, tematiskie pasākumi un mācību programmas apvieno sevī ilggadējo darbinieku pieredzi un jauniešu idejas. Nav noslēpums, ka pērn Daugavpils pilsētas dome iedalīja muzeja attīstībai ap 50 tūkst. latu, pateicoties kam divas izstādes – „Pagātnes reveranss” un „Ceļš uz dievnamu” – bija izveidotas, ievērojot mūsdienu prasības. Tāpat notika muzeja jumta renovācija un fondi tika papildināti ar mūsdienīgiem plauktiem. Jāatzīmē, ka mēs kliedējam stereotipus par muzejiem, rīkojam interaktīvas ekskursijas un cenšamies strādāt, ņemot vērā mūsdienu reālijas. Esam atvērti dialogam ar pilsētas un novada iedzīvotājiem – aicinām brīvprātīgos iesaistīties muzeja darbā. Piemēram, Muzeju nakts rīkošanā mums palīdz DU studenti, kuri dara to, ar ko noteikti tiks galā. Jebkura vecuma brīvprātīgais var atrast sev piemērotu darbības lauku. Ja kāds vēlas sadarboties ar muzeju, nāciet un pastāstiet par savām idejām.

Pastāstiet par Muzeju nakti, kas gaidāms šogad? Kāpēc būtu ieteicams apmeklēt muzeja rīkotos pasākumus?

Mums ir nopietna pieredze Muzeju nakts pasākumu rīkošanā – šogad akcija notiks astoto reizi. Šajā laikā sapratām, kas patīk cilvēkiem un kas viņus nesaista. Tādēļ, mūsuprāt, ar katru gadu Muzeju nakts kļūst interesantāka un neparastākā.

Šogad muzejs pirmo reizi iziet ārpus savas teritorijas – uz Dubrovina parku. Visus interesentus gaida neparasts lāzeršovs, kuru veido starptautiskais partneris – mākslinieks no Vācijas Manuels Šroders un viņa komanda.

Vēlētos apsveikt Starptautiskajā muzeju dienā savus kolēģus un visus muzeju darbiniekus, novēlēt, lai Muzeju nakts paietu veiksmīgi.


Написать комментарий