Latvijā ir tikai astoņi zīmoli, kuru pazušana uztrauktu Latvijas iedzīvotājus

foto: bnn-news.ru
foto: bnn-news.ru

Izpētot 200 populārākos zīmolus Latvijā secināts, ka ir vien astoņi zīmoli, kuru pazušana uztrauktu vairāk kā 70% Latvijas iedzīvotāju.

Latvijas patērētājam nozīmīgākie zīmoli ietver tādus atpazīstamus vārdus kā Raimonds Pauls, Vispārējie latviešu Dziesmu un Deju svētki, „Laima” un „Kārums”, vienu no Latvijas universitātēm, kā arī vairākus ārvalstu zīmolus.

Zīmolu nozīmības pētījuma „MEANINGFUL BRANDS” ietvaros trijās Baltijas valstīs kopā tika aptaujāti vairāk kā 14 000 respondenti aptverot 525 populārākos zīmolus. Vienlaikus pētījums tika veikts 23 pasaules valstīs.

Pirmo reizi Baltijā zīmoli tika vērtēti iedzīvotāju un sabiedrības labklājības, kā arī zīmola ilgtspējas kontekstā.

„Atšķirīgais skatījums izaicina un apstrīd tradicionālo zīmolu vērtējumu, izgaismo patērētāju attieksmi pret zīmoliem un skaidro saikni starp zīmolu vērtībām un to, ko cilvēki sagaida no zīmola mūsdienu mainīgajā pasaulē,” stāsta Ģirts Ozoliņš, radošās aģentūras IDEA vadītājs un viens no pētījuma autoriem. Viņš paskaidro, ka pētījums iezīmē to, kas jāņem vērā veidojot jēgpilnus, mūsdienīgus un sabiedrībai patiesi nozīmīgus zīmolus.

„Interesanti, ka Latvijas iedzīvotāji šajā pētījumā uz 23 valstu fona izceļas ar izteiktu polaritāti šodienas un rītdienas vērtējumā,” skaidro Dina Rēķe, sabiedrisko attiecību aģentūras „IDEA PR” direktore. „Esam viena no vispesimistiskāk noskaņotajām valstīm par šodienas norisēm, bet ar vislielāko  optimismu sagaidām, ka rītdiena nesīs ievērojamus uzlabojumus mūsu dzīvē. Šāda iracionāli optimistiska pasaules uztvere mums raksturīga vēsturiski un tiek pausta arī populārajā tautasdziesmas rindā „Liku bēdu zem akmeņa, pāri gāju dziedādams!”

D. Rēķe norāda, ka pētījums skaidri iezīmē plašo neizmantoto potenciālu saturīgu un leģendām apvītu zīmolu veidošanai, kā arī parādā vairākas interesantas šķautnes sabiedrisko attiecību komunikācijas veidošanai.

„Līdz ar pēdējo ekonomikas lejupslīdi mediju telpā skaidri iezīmējas tendence – darbs pie jēgpilnu un ilgtspējīgu zīmolu veidošanas ir teju vai apstājies,” stāsta Kaspars Ulsts, „IDEA HAVAS MEDIA” vadītājs, piebilstot, ka patērētājam tiek nodots vien īstermiņa piedāvājums, kas retos gadījumos papildināts ar zīmola tēlu spodrinošu komunikāciju. K. Ulsts uzsver: „Ar šādu komunikāciju vien nepietiek, lai patērētājam rastos patiesa pieķeršanās kādam no zīmoliem.”


Написать комментарий