Ir tikai mirklis starp pagātni un nākotni: eksperts 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Ir tikai mirklis starp pagātni un nākotni. Tas ir vēlēšanas.

Jebkuras vēlēšanas cilvēkiem parasti nozīmē to, kas bijis un cerības uz to, kā varētu būt. Daugavpils pilsētas pašvaldības vēlēšanas nav izņēmums: visas 11 partijas, kuras cīnās par tiesībām aizstāvēt iedzīvotāju intereses, nosacīti var sadalīt „vecajās” un „jaunajās” sejās.

Vakardiena

Saprotot, ka ne viss pagātnē izdarītais izraisa vēlētājos labas atmiņas, „vecās” sejas izmanto jaunus lozungus, sadarbojoties ar jauniem, iespējams, pat labiem cilvēkiem.

Viena grupa, kurā ietilpst R.Strode un J.Lāčplēsis, varētu tikt nosaukta nevis par vakardienu, bet par aizvakardienu. Šie cilvēki gandrīz nepārtraukti pēdējo 20 gadu laikā piedalījās pilsētas politiskajā dzīvē: viņu vadības laikā izjuka pilsētas rūpniecība, puse no iedzīvotājiem nonāca aiz nabadzības līnijas, pilsētas Dome pārvērtās par strīdu un skandālu vietu. Bez šaubām viņu sarakstos ir cienījamie cilvēki, bet, balsojot par šīm partijām, vēlētājs balso par aizvakardienu.

Zīmīgi, ka aiz šo partiju mugurām slēpjas oligarhi, kuriem vēl nesen bija atvērtas Domes durvis: aiz J.Lāčplēša – kompānija „Dautkom”, kura viņu slavē savā televīzijā un laikrakstā, aiz R.Strodes – skandalozi pazīstama firma „Gādība”.

Ja Rita Strode tomēr paveikusi arī kaut ko labu, tad J.Lāčplēsis palicis atmiņā ar zaudētajiem 2 miljoniem eiro kvotu pārdošanas situācijā, vicemēra slepkavību, balsošanu „par” vai atturēšanos, kad Saeimā izlēma antikrievu vai antisociālo projektu likteni.

Šodien

Pašreizējie varas pārstāvji piedalās vēlēšanās blokā, kuru vada pilsētas pašvaldības priekšsēdētāja Ž.Kulakova un viņas vietniece L.Jankovska. Izvērtēt viņu sasniegumus ir sarežģīti, jo šī komanda pie varas bijusi tikai divus gadus. Daudz kas tika mainīts: lauzti līgumi ar nevīžīgiem būvniekiem, atjaunota Līgo svētku svinēšana Stropos. Ņemot vērā to, kas bija pārmantots no iepriekšējās vadības un nelielu darba laiku, viņas ir pelnījušas nelielu uzticības kredītu.

Bet kardināli situācija pilsētā netika mainīta. Komanda netika izveidota pilnībā. Tēlaini izsakoties, rezerves spēlētāju soliņš ir mazs un viņām jāsadarbojas ar iepriekšējo vadītāju cilvēkiem. Iespējams, tas ietekmē labas komunikācijas trūkumu un ne visai labu PR darbinieku darbu.

Tomēr lielais pluss ir administratīvais resurss un darbs sociālajā jomā.

Vēl divi pašreizējās Domes deputāti startē sarakstā „Par dzimto valodu!”. A.Rimvida-Mickeviča un V.Nadeždins, kuriem nav nekāda sakara ne ar idejām, ne ar valodu, steigā pievienojās „tukšajam” sarakstam, kad „Saskaņas centrs” atteicās pieņemt viņus savā sarakstā. Jādomā, ka vēlētāji neatbalstīs šādu rīcību.

Tradicionāli (tiesa, bez īpašiem panākumiem) vēlēšanās piedalās partija „Vienotība”. Saraksta līdere ir psihoneiroloģiskās slimnīcas valdes locekle S.Ķikuste, 3.vietā ir deputāts, vēl viens ārsts – O.Hublarovs, kurš kopā ar R.Eigimu tika ievēlēts Domē kā sociāldemokrāts. Partijas izredzes ir vājas, bet, iespējams, pateicīgie pacienti izteiks savu viedokli.

Vēl divas R.Eigima bijušās partijas biedrenes – L.Smikova un I.Ostrovska ir Zaļo un zemnieku savienības līderes. Izredžu nav daudz.

Rītdiena
Galvenais pretendents šajā sarakstā, protams, ir „Saskaņas centrs”. Kardināli atjaunojoties, valsts lielākā partija Daugavpilī neizvirzīja nevienu no pašreizējiem deputātiem, saprotot, ka viņi nav izpildījuši uzdevumu. Solis visai riskants, bet loģisks.
Saraksta līderis ir Saeimas deputāts Dmitrijs Rodionovs. Daudzi viņam pārmet jaunību un pieredzes trūkumu, tomēr partijas vadība to uzskata par plusu. Kopumā saraksts ir labu profesionāļu komanda.

Galvenā intriga ir saistīta ar to, vai šī komanda spēs saņemt pietiekami daudz balsu, lai apstiprinātu savu mēru. J.Urbanovičs izteicās skaidri: būs mūsu mērs – viss „Saskaņas centrs” iesaistīsies darbā, nebūs – tā būs daugavpiliešu problēma.

Neveiksmīgās balsošanas rezultātā „Saskaņas centrs” var nonākt opozīcijā. Tādā gadījumā pilsētas dome varētu tiekties pēc „sadarbības uzlabošanas ar centrālās varas pārstāvjiem”.

P.Dzalbes vadītais saraksts zina, ko nozīmē darbs opozīcijā. Četru gadu laikā Pēteris ieguva noteiktu politisko kapitālu un principā var kļūt par Daugavpils pilsētas „rītdienas kandidātu”. Tiesa, komandu veido maz pazīstamas personas, turklāt viņa tēvoča V.Lauska ēna arī līdz galam nav pazudusi.

J.Carova vadītais saraksts pieteicis sevi visai skaļi, un tā ir vienīgā priekšrocība. Fantastiski solījumi samazināt apkures tarifu par 50% iedzīvotājiem liekas neticami. Komandu arī veido maz pazīstamas personas. Spriežot pēc televīzijas „Dautkom” ēteriem, piedalās vēlēšanās faktiski ar J.Lāčplēsi.

Vēl divi pretendenti jauno spēlētāju lomai – partija „Daugavpils atdzimšana”, kas izcēlās ar avīzi „Za pravdu”, kurā tika nomelnoti visi kandidāti, izņemot Lāčplēsi un Carovu, acīmredzot atstrādājot kādu pasūtījumu vai naudu, un partija „Daugavpils – mana pilsēta”, kurai gribas uzdod divus jautājumus: Ko jūs vēlaties? un Kas ir šie cilvēki?

Ko darīt?

Jebkurā gadījumā, jādomā un jāanalizē, nevis jāļaujas emocijām. Tie, kuri saka, ka nezina par ko balsot un nepiedalīsies vēlēšanās, paši noņem no sevis atbildību par rītdienu.

Vispār izvēle nav liela: vai atstāt visu, kā tas ir, nobalsojot par Lāčplēsi – Carovu – R.Strodi, vai iedot laiku blokam Kulakova – Jankovska. Var mēģināt atkārtot Daugavpilī Rīgas eksperimentu, nobalsojot par „Saskaņas centru” Dmitrija Rodionova vadībā un viņa komandu, kas nav saistīta ar skandāliem. Var atbalstīt kādu no mazajām partijām, tiesa, pastāv iespēja, ka jūs būsiet mazākumā. Jo mazāk balsu būs jūsu izvēlētajai partijai, jo vairāk iespēju, ka tai nāksies vest pārrunas vai piekāpties koalīcijas partneriem, vai nonākt opozīcijā.

Jebkurā gadījumā 1.jūnijā Daugavpils iedzīvotāji kopā ar pārējiem Latvijas pilsoņiem lems, kāda būs pašvaldību dzīve tuvākajos 4 gados.


Написать комментарий

Reti tukšs prātuļojums... Eksperts! Smiekli nāk!