Skolas direktors: Skolas laika samazināšana nozīmē pedagogu atalgojumam domātā budžeta samazināšanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Izglītības un zinātnes ministrijas ierosinājumu saīsināt pamatizglītības apguvei nepieciešamo laiku no deviņiem līdz astoņiem gadiem atbalsta 50% no Latvijas iedzīvotājiem, liecina TNS un LNT aptaujas.

Atgādināsim, ka Daugavpils Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova portālam Gorod.lv pastāstīja, ka viņa neiebilstu pret skolas laika samazināšanu. Tomēr Biķernieku pamatskolas direktors Aleksejs Mackevičs portālam Gorod.lv izteica citu viedokli.

„Manuprāt, Izglītības un zinātnes ministrijas mērķis ir izglītības kvalitātes uzlabošana un vēlme panākt, lai skolēni ātrāk iesaistītos darba tirgū. Bet, ja vēlamies uzlabot izglītības kvalitāti, nevar attiecināt jauninājumu uz visām skolām.

Pieļauju domu, ka kādā Daugavpils pilsētas prestižā skolā varētu saīsināt pamatskolas izglītības apguvi līdz astoņiem gadiem, jo to veicina attiecīgā materiālā bāze, vecāku iespējas, skolotāju atalgojums. Runājot par Biķernieku pamatskolu, saīsinot pamatizglītības apguves laiku par vienu gadu, vecāki zaudēs pabalstus, bērni zaudēs tiesības uz skolas pusdienām. Bērni kavē mācību stundas, jo strādā, un, ja nevaram iemācīt visu nepieciešamo 9 gadu laikā, kā to varēsim izdarīt 8 gados.

Saīsinot pamatizglītības apguves laiku, tiks samazinātas arī skolotāju likmes un attiecīgi atalgojums. Tas ir ministrijas viltīgs gājiens, jo skolas laika samazināšana nozīmē pedagogu atalgojumam domātā budžeta samazināšanu.

Runājot par vienotu izglītības sistēmu, astoņu gadu pamatizglītībā nav nekā slikta, tomēr jāatceras, ka ministrija pāriet uz apmācību no sešiem gadiem, obligātā pamatizglītība ir no pieciem gadiem. Tātad bērni mācās no pieciem gadiem un līdz devītajai klasei – vienpadsmit gadus.

Secinot jāsaka, ka šajā ierosinājumā slēpjas vēlme samazināt pedagogu atalgojumam domāto budžetu”.


Написать комментарий