Psiholoģe: Mērķtiecīgāka mācību stundas organizēšana ir iespējama, ja klasē ir ne vairāk par 24–26 skolēniem

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tuvākajā nākotnē valdība plāno samazināt vidusskolu skaitu Latvijā, Latvijas izglītības vadītāju asociācija atbalsta šo ideju, saskaņā ar kuru vidusskolā jābūt vismaz divām paralēlām klasēm, kurās mācās aptuveni 30-40 skolēni katrā. 

Lai noskaidrotu, ko par šo ierosinājumu domā psihologi, mēs griezāmies pie Jeļenas Podmišaninas.

„Iedomāsimies, ka klasē ienāk skolotājs, viņam ir noteikts mācību stundas plāns, informācija, kas noteikti jāpastāsta skolēniem. Katram no 30 skolēniem ir sava individualitāte, savas noteiktas spējas – katram savs centības, audzināšanas un disciplīnas izpratnes līmenis. Katrs no viņiem savu iemeslu dēļ nolēma turpināt mācības vidusskolā – kādam to ieteica vecāki, cits atnāca uz vidusskolu ar draugiem, kompānijas pēc, cits sapņo kļūt par ārstu un bez vidusskolas izglītības nevar sasniegt savu mērķi. Jāņem vērā, ka katram no viņiem ir savas dotības un iemaņas – domāšanas ātrums, atmiņas īpatnības utt.

Turklāt katram ir sava dzīves situācija – kāds dzīvo pilnā ģimenē, kāds – tikai ar māti, tēvu vai vecmāmiņu, kāds vasaras laikā piestrādāja ārzemēs, kāds ir nelaimīgi iemīlējies, vārdu sakot, katram skolēnam ir savs emocionālais stāvoklis.

Savukārt skolotājam ir jāpasniedz viņiem visiem nepieciešamā informācija, turklāt, jāiegūst labs rezultāts.

Protams, skolotāja uzmanība nevar būt vērsta uzreiz uz 30 cilvēkiem. Mērķtiecīgāka mācību stundas organizēšana ir iespējama, ja klasē ir ne vairāk par 24-26 skolēniem”, pastāstīja Jeļena Podmišanina.

Psiholoģe minēja arī darba efektivitātes jautājumu tik lielās klasēs, jo pastāv liela iespēja, ka skolēns paliks „ēnā”. Individuālā pieeja ir iespējama, tikai strādājot ar 12-15 cilvēku grupām.

Tomēr J.Podmišanina izteica pārliecību, ka skolotāji noteikti radīs iespēju un metodiskos paņēmienus, pateicoties kuriem vidusskolēni labi apgūs zināšanas: „Manuprāt, skolotāji spēs iemācīt nepieciešamo, jo skolās strādā cilvēki, kuri mīl savu darbu un dara vairāk, nekā minēts amata aprakstā – ieliek savā darbā sirdi un dvēseli”.

Atgādināsim, ka portāls Gorod.lv jau vēstījis, ka Daugavpils 15.vidusskolas direktors Anatolijs Gržibovskis izteica domu, ka 30 skolēni vienā klasē esot optimālais skolēnu skaits.


Написать комментарий