Noskaidrota attīstošākā bērnu rotaļlieta

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Bērnu pedagoģijas eksperti ilgāku laiku mēģināja noformulēt, kas tad ir vispiemērotākā rotaļlieta bērnam vecumā no 3 līdz 5 gadiem. 

Nu tas ir noskaidrots! Attīstību visveicinošākā rotaļlieta ir plastilīns.

Filadelfijas bērna attīstības izpētes centrā (ASV) eksperimentā iesaistīja 200 bērnus ar vieglu garīgu vai fizisku atpalicību. Piecu gadu laikā, vērojot bērnu rotaļāšanos, pētnieki pārliecinājās, ka darbošanās ar plastilīnu ir ne tikai aizraujoša bērniem pašiem, bet ļoti veicina sīkās motorikas attīstību.

70% bērnu, kuriem pirms tam bija valodas attīstības aizture, sāka iegaumēt burtus un veidot no tiem vārdus, 30% bērnu uzlabojās runas prasmes. Visiem bērniem ievērojami uzlabojās komunikācijas iemaņas.

Zināms, ka sīkā motorika ir cieši saistīta ar noteiktu smadzeņu zonu stimulāciju – sīkās motorikas un runas centri atrodas blakus. Jo aktīvāk un agrāk bērns sāk nodarbināt pirkstiņus, ripinot, plēšot un mīcot, piemēram, plastilīnu, jo labāk tiek veicināta runas attīstība.

Plastilīns ir ideāla rotaļlieta hiperaktīviem bērniem, kas ilgstoši nespēj koncentrēties uz vienu spēli vai rotaļlietu. Mīkstās masas mīcīšana noņem spriedzi un trauksmi. 


Написать комментарий