Daugavpils Universitātes zinātnieki dibina biznesa kontaktus starptautiskā izstādē Briselē

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Eiropas reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansētajā projektā "Daugavpils Universitātes starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšana" (Nr.2010/0194/2DP/2.1.1.2.0/10/APIA/VIAA/018), Daugavpils Universitātes (DU) zinātnieki Briselē piedalījās starptautiskajā izstādē "LabelExpo 2013", demonstrējot savus tehnoloģiskos sasniegumus hologrāfijas jomā, piesaistot rūpnieciskos partnerus un dibinot jaunus kontaktus biznesa vidē.

Kā informē projekta  koordinatore Alise Griķe, rūpniecisko partneru piesaiste un jaunu biznesa kontaktu izveide pašreizējā laikā ir būtiski nepieciešama universitātes attīstībai. "LabelExpo 2013" pēdējos 33 gados ir lielākā profesionālā izstāde poligrāfijā, kas patlaban ir viena no straujāk augošajām rūpnieciskajām nozarēm. Izstādi apmeklēja vairāk nekā 31 000 interesentu no 158 valstīm, savas iespējas tajā demonstrēja aptuveni 600 uzņēmumi, izstādes platība bija 32 000 kvadrātmetru.

DU hologrāfisko tehnoloģiju jomā darbojas jau vairāk nekā 20 gadus. Sākotnēji pētījumi šajā jomā tika sākti DU Fizikas katedrā - tika veikti pētījumi dažādu 3D attēlu jeb tā saucamo Deņisjuka hologrammu ieraksta tehnoloģiju attīstībā. Laika gaitā tika izveidota optiskā ieraksta laboratorija, veikta virkne pētījumu ieraksta metodikas uzlabošanā, veikti reāli dažādu hologrammu ieraksti. Tika apgūtas un pilnveidotas arī digitālās hologrāfijas metodes, attīstot tās līdz augstākajam līmenim.

Patlaban DU Fizikas katedras pieredzi ir pārņēmis G.Liberta Inovatīvās mikroskopijas centrs, kas darbojas galvenokārt funkcionālu nanostrukturētu materiālu izpētes jomā, kā arī aktīvi ievieš pētījumu rezultātus praksē. Centrā ir izveidota jaudīga optiskā ieraksta laboratorija, kas aprīkota ar modernākajām iekārtām, kā arī tiek veidota eksperimentāla ražošanas līnija digitālo hologrammu iespiešanai. Centra pētnieku piedāvātās hologrāfiskās ieraksta iekārtas pēc savām iespējām pat pārspēj analoģiskas iekārtas, ko piedāvātā dažādi pasaules hologrāfiskie uzņēmumi.

Paralēli rūpnieciskajiem pētījumiem hologrāfijas jomā notiek arī zinātniskie pētījumi - tiek pētītas dažādu bioloģisku struktūru hologrāfiskās kopēšanas iespējas, kā arī hologrāfiskā ieraksta tehnoloģiju izmantošanas iespējas tādās nozarēs kā saules enerģētika.

ERAF projekts "Daugavpils Universitātes starptautiskās zinātniskās sadarbības veicināšana" tiek realizēts jau trešo gadu, tā gaitā DU pētnieki ir apmeklējuši starptautiskās zinātniskās konferences, kongresus un izstādes, prezentējot tajās savus sasniegumus starptautiskā līmenī, sagatavojuši piecus projektu pieteikumus 7.ietvara un NATO projektu programmām, kā arī noslēguši piecus sadarbības līgumus ar ārvalstu zinātniskajām iestādēm. Plānotās projekta izmaksas ir 270 972 lati. Projekts noslēgsies šī gada 31.oktobrī.


Написать комментарий