4G apraides izsolē piedalās visi Latvijas mobilie operatori un bezvadu interneta pakalpojumu sniedzējs “Triatel”

foto: technobuffalo.com
foto: technobuffalo.com

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) izsolē piedalās visi trīs Latvijas mobilo sakaru operatori, proti, "Latvijas Mobilais telefons" (LMT), "Tele2" un "Bite", kā arī bezvadu interneta pakalpojumu uzņēmums AS "Telekom Baltija", kas vairāk pazīstams kā "Triatel", biznesa portālam "Nozare.lv" atklāja SPRK padomes locekļa Rolanda Irkļa padomnieks Dāvis Plotnieks.

Tā kā izsolē ir četri dalībnieki un trīs priekšmeti, viens dalībnieks, kurš piedāvās viszemāko cenu, paliks bez 4G apraides diapazona.

Kā jau tika ziņots, pirmdien tiks sākta izsole 800 megahercu (MHz) jeb tā saukto "digitālo dividenžu" iepirkumam, kas Latvijas sakaru operatoriem dos tiesības veikt plašās apraides ceturtās paaudzes (4G) mobilo datu pārraidi.

Izsole sākusies pl.12:00, un Plotnieks prognozēja, ka lielās dalībnieku aktivitātes dēļ tā varētu ieilgt līdz pat trešdienai.

Latvijā 4G mobilā datu pārraide tiks organizēta divos diapazonos - 800 MHz un 2600 MHz -, no kuriem katram ir savas priekšrocības un trūkumi, ko diktē radiopārraides fizikas likumi. 800 Mhz standarts salīdzinājumā ar 2600 MHz spektru piedāvā zemāku datu caurlaidību, bet lielāka viļņa garuma dēļ ar to ir vieglāk apraidīt lielas teritorijas. Reālo apraides attālumu nosaka mobilā torņa jauda un citi dabas faktori, tomēr katrs standarts operatoram sniegs attiecīgas priekšrocības.

Līdz šim Latvijā ir notikušas divas izsoles 4G apraides tiesībām 2600 MHz diapazonā, kur LMT ir iegādājies divas apraides joslas, bet "Tele2", "Bite" un "Baltcom" katrs pa vienai apraides joslai. Tā kā šim pārraides diapazonam ir samērā liela datu caurlaidība, bet ierobežots pārklājums, tad to, visdrīzāk, nodrošinās korporatīvajiem klientiem.


Написать комментарий