Austrālijā atrastas gigantiskā zobainā pīļknābja atliekas

foto: Global Look Press
foto: Global Look Press

Austrālijā atrastas aizvēstures zīdītāja – senā pīļknābja atliekas, kuru zinātnieki nosauca par Obdurodon tharalkooschild. 

Pēc viņu aprēķiniem viņš dzīvoja pirms vairākiem miljoniem gadu, un viņu izmēri pārsniedz šīs sugas īpatņu izmērus divas reizes, ziņo NBC News ar atsauci uz žurnālā Journal of Vertebrate Paleontology publicēto rakstu.

Pārsteidzošo atklājumu veica paleontologu komanda Ņujorkas Kolumbijas universitātes Rebekas Pianas vadībā. Zinātnieki veica izrakumus Austrālijas Kvīnslendas štata teritorijā un atrada zobu. Analīze parādīja, ka tas ir piederējis pīļknābim. Turklāt, spriežot pēc atlieku izmēriem, dzīvnieks nebija tipisks. Var teikt, ka tam bija gigantiski izmēri.

Senā pīļknābja garums sasniedza 1 m. Turklāt dzīvnieks, kā domā zinātnieki, ēda ne tikai sīkus kukaiņus un vēžveidīgos tāpat kā mūsdienu pīļknābji, bet arī nelielus mugurkaulniekus – zivis, abiniekus un pat bruņurupučus.

Mūsdienu pīļknābju priekštecis dzīvoja apmēram pirms 5 – 15 milj. gadiem, precīzāku datējumu zinātniekiem vēl jānoskaidro. Nosaukums Obdurodon tharalkooschild izmirušajam gigantam tika dots tādēļ, ka viņam ir zobi, un par godu visu pīļknābju priekštecim Austrālijas aborigēnu mitoloģijā pīlei Tharalkoo.

Kā atzīmē zinātnieki, šī dzīvnieka lielie izmēri ļauj runāt par to, ka pīļknābju evolūcija notika sarežģītāk, nekā tika domāts agrāk. Atrastās atliekas liecina, ka Austrālijā dzīvoja gan mūsdienu pīļknābju priekšteči, kuri samazinājās evolūcijas gaitā, gan arī tādi giganti kā Obdurodon tharalkooschild, kuri izmira.

Kā zināms, pīļknābis ir viens no Austrālijas simboliem. Tas ir attēlots uz Austrālijas 20 centu monētas reversa.    


Написать комментарий