Cilvēka nieres izdevās izaudzēt no cilmes šūnām

foto: 123rf.com
foto: 123rf.com

ASV Kalifornijas Džonasa Solka vārdā nosauktā Bioloģisko pētījumu institūta speciālistiem izdevās pilnībā radīt miniatūru cilvēka nieri, kura spēj darboties no cilvēka cilmes šūnām. 

Viņu veiktais darbs nodrošināja modeli nākamajiem pētījumiem, kuri būs vērsti uz reģeneratīvās medicīnas metožu pilnveidošanu. Par to ziņo profi-forex.org.

Pēc savas dabas nieres ir ļoti jūtīgas pret orgāna traucējumiem. Ja vienu reizi tām ir bijusi kāda slimība, tas šī orgāna pilnu darbaspēju jau nav iespējams atjaunot par labākajos ārstēšanas apstākļos. Tādēļ miljoni cilvēku visā pasaulē atrodas riska grupā, bet zinātnieki ar visiem saviem spēkiem mēģina atrast pilnīgākas metodes cilvēka nieru nomaiņai to bojājumu gadījumā.

Kalifornijas Džonasa Solka vārdā nosauktā Bioloģisko pētījumu institūta zinātnieku komandas panākumi dod iespēju piekļūt tuvāk šī jautājuma risināšanai. Kā ziņo vietējie MIL, miniatūrās nieres, kuras mākslīgi izaudzētas no cilmes šūnām, tiks pētītas uz plascitāti pret dažādiem ārstēšanas veidiem noteiktu saslimšanu gadījumos. Turklāt izaudzētās nieres ļauj ātrāk veikt dažādu ķīmisko preparātu izmēģinājumus.

SIBS Gēnu laboratorijas centra profesors Huans Karloss Izpusuā Belmonte saka, ka viņam ar kolēģiem izdevās izstrādāt vienkāršu un efektīvu metodi, kura ļauj radīt no cilvēka cilmes šūnām labi organizētas trīsdimensiju urīnvada iedīgļa struktūras, kuras tālāk transformējas veselā sistēmā.

Cilmes šūnas ir nenobriedušas (neidentificētas) šūnas, kuras ir visos daudzšūnu organismos. Tās var pašatjaunoties, līdz ar to veidojot jaunas cilmes šūnas, dalīties mitozes ceļā, kā arī diferencēties specializētās šūnās, t.i., pārveidoties par dažādu audu un orgānu šūnām.

Daudzšūnu organisma attīstība sākas no cilmes šūnas. Pēc daudzajiem diferenciācijas procesa cikliem un dalīšanās izveidojas šūnu veidi, kuri ir raksturīgi šai bioloģiskajai sugai. Medicīnā cilmes šūnas transplantē ārstniecības nolūkos. 


Написать комментарий