Zinātnieki atklāja Tutanhamona dzimumlocekļa noslēpumu

foto: travelnews.lv
foto: travelnews.lv

No Tutanhamona kapenes atklāšanas brīža ir pagājuši gandrīz 100 gadi, tomēr jaunā faraona apbedījuma vieta vēl arvien sagādā zinātniekiem pārsteigumus un noslēpumus, uz kuriem viņi ne vienmēr var rast atbildes.

Dīvaināko rituālu vidū, kuri tika veikti faraona apbedījuma vietā ir dzimumloceklis, kurš iebalzamēts 90 grādu leņķī. Patlaban Kairas universitātes ēģiptologi apgalvo, ka, iespējams, tas tika darīts, lai pietuvinātu faraonu Ozīrisam – pazemes pasaules dievam, mēģinot iebiedēt reliģiozos revolucionārus. Uz viņa nāves brīdi 1323. g.p.m.ē., kā apgalvo zinātnieki, atradās uz reliģiskā kara robežas.

Tiek uzskatīts, ka Ehnatons, Tutanhamona tēvs gribēja iznīcināt ticību Ēģiptes dieviem un viņu vietā pielūgt Saules disku ar nosaukumu Atēns. Tutanhamons, mēģinot apspiest šo revolūciju, salauza kāju un nomira no brūces infekcijas. DNS analīze 2010. gadā konstatēja arī malārijas pazīmes viņa organismā.

Mumifikācijas laikā tika pieņemts lēmums ne tikai iebalzamēt dzimumlocekli, bet arī pārklāt faraona ķermeni ar melnu šķidrumu un izņemt sirdi (pēc analoģijas ar Ozīrisa ādas krāsu). Tāpat uz faraona ķermeņa netika atrasts skarabejs – amulets, kuru novietoja uz mirušajiem. Tas demonstrēja viņu tiesības uz aizkapa dzīvi un augšāmcelšanos.

Reliģiskie teksti apgalvo, ka Ozīrisa sirdi izņēma viņa brālis Sets un apglabāja atsevišķi, ziņo Mail Online.

Pēc profesora Salimas Ikramas vārdiem šie trīs rituāli bija veikti, lai cilvēki domātu, ka Tutanhamons bija pazemes valstības dievs. Ikramas hipotēzi apstiprina arī unikālās rotas uz faraona kapa.

„Dzimumloceklis erekcijas stāvoklī ir spēcīgākais Ozīrisa izsaukšanas līdzeklis. Būtībā dzimumloceklis ir atdzimšanas simbolu un augšāmcelšanās kvintesence, kura radīta par godu Ozīrisam”, – paskaidroja Ikrama savā zinātniskajā darbā.

Tutanhamons, kurš kļuva par faraonu 10 gadu vecumā 1333. gadā pirms mūsu ēras, nomira pēc 9 valdīšanas gadiem. Viņš bija pēdējais Jaunās valstības 18. dinastijas valdnieks, kurš bija viens no stiprākajām Senās Ēģiptes karaļnamiem.

 


Написать комментарий