Daugavpils novada teritoriālo plānojumu domā nodot sabiedriskajai apspriešanaiDaugavpils novada teritoriālo plānojumu domā nodot sabiedriskajai apspriešanai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils novada domes Tautsaimniecības, bet vēlāk arī Finanšu komitejā tika izskatīti divi jautājumi, kuri attiecas uz Daugavpils novada teritoriālo plānojumu.

Pēc O. Lukaševičas vārdiem abi lēmumi ir savstarpēji saitīti, tādēļ vispirms jāpaskaidro vispārējā situācija: „Problēmas būtība, ar kuru mums nākas cīnīties un pieņemt atbilstošus lēmumus ir apstāklī, ka 2013. gadā tika apstiprināts Daugavpils novada teritoriālais plānojums, bet, izmantojot jaunās likumdošanas iespējas, Valsts meži pārsūdzēja divus mūsu teritoriālā plāna punktus. Vien punkts attiecas uz to, ka mēs mēģinājām aizliegt vai ierobežot derīgo izrakteņu ieguvi teritorijā, kura paredzēta mežsaimniecības darbības realizēšanai. Savukārt otrais punkts atrunā meža aizsargjoslas platību un izvietojumu ap Daugavpils pilsētu”.

Pēc Daugavpils novada domes Attīstības nodaļas Plānošanas daļas vadītājas vārdiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) deleģēja šī iesnieguma izskatīšanu Zemkopības ministrijai, kura atzina, ka šo punktu pārsūdzēšana no Valsts mežu puses ir pamatota. Pēc tam Daugavpils novada dome saņēma vēstuli ar ieteikumiem atcelt teritoriālo plānojumu un ieviest tajā nepieciešamos labojumus.

„Novērtējot savas iespējas un ņemot vērā to, ka radās nepieciešamība ieviest teritoriālajā plānojumā arī citas korekcijas, lēmumi par teritoriālo plānojumu apstiprināšanu tika atcelti.

Tomēr, ja darbs par pirmo pārsūdzēto punktu bija skaidrs, t.i., saskaņā ar likumdošanu pašvaldībai vairs nav tiesību aizliegt derīgo izrakteņu ieguvi, tad, kas attiecas uz otro punktu, kas skar meža aizsargjoslas platību un izvietojumu ap Daugavpils pilsētu, ir akūta problēma, kura radās jau 2009. gadā. Lieta ir apstāklī, ka tad tika noslēgta vienošanās starp Daugavpils domi un Līksnas pagasta pārvaldi par to, kāda varētu būt meža aizsargjosla, un ka tā atradīsies novada teritorijā. Apmēram tajā pašā laikā tika veikti labojumi Naujenes pagasta teritoriālajā plānojumā, kurš faktiski ietvēra sevī to vienošanās daļu, kura attiecās uz meža aizsargjoslu Naujenes pagasta teritorijā. Savukārt gadījumā ar Līksnas pagasta padomi labojumi tad vēl nebija aktuāli. Neskatoties uz to, pilsētas dome savā teritoriālajā plānojumā iekļāva šo meža aizsargjoslu.

Visu šo laiku mēs mēģinām panākt vienošanos ar pilsētu, lai izveidotu jaunu modeli, bet pagaidām diemžēl mums tas neizdodas, jo pilsētas domei ir sava pozīcija šajā jautājumā. Tomēr, kamēr mēs nepanāksim vienošanos, mēs atradīsimies juridiskā strupceļā. No ministrijas puses tika saņemts priekšlikums iekļaut meža aizsargjoslu Naujenes pagasta teritoriālajā plānojumā. Tā, ja šo darbību pārsūdzēs pilsēta, tas netiks atzīts par pamatotu un mums nebūs šķēršļu, lai teritoriālais plānojums stātos spēkā”, – paziņoja O. Lukaševiča.

Kā atzīmēja Plānošanas daļas vadītāja, teritoriālā plānojuma trūkums iesaldē vairākus attīstības projektus, kā arī traucē Valsts mežu darbību, tādēļ vienīgais risinājums pēc O. Lukaševičas vārdiem ir nodot teritoriālo plānojumu sabiedriskajai apspriešanai, kā rezultātā varēs uzzināt pilsētnieku pozīciju. Turklāt Daugavpils novada domei nāksies dažos momentos piekāpties, lai panākumu gadījumā novada teritoriālais plānojums varētu būt gatavs 4,5 mēnešu laikā.

Pēc diskusijas, kuras laikā deputāti precizēja dažas situācijas detaļas ar meža aizsargjoslu, kā arī par to, kur tieši notiks sabiedriskā apspriešana (kā tika noskaidrots, sapulci neorganizēs, bet informācija tiks izvietota municipālajā portālā un pagastu pārvalžu mājas lapās), tautsaimniecības, bet vēlāk arī Finanšu komitejas locekļi pieņēma lēmumu atbalstīt abus lēmumus un nodot tos visu deputātu izskatīšanai kārtējās sēdes gaitā, kura notiks 13. februārī.     


Написать комментарий