Cilinskis: Tiesāti cilvēki nedrīkst ieņemt amatus valsts pārvaldē

foto: bnn.lv
foto: bnn.lv

Savulaik, kad iepriekšējais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs atstādināja smagos noziegumos apsūdzēto Aivaru Lembergu no Ventspils mēra pienākumiem, toreizējais ministrijas parlamentārais sekretārs Einars Cilinskis šajā rīkojumā saskatīja simbolisku nozīmi, salīdzinot to ar eksprezidenta Valda Zatlera Rīkojumu Nr.2. Cilinskis to nodēvējis par Rīkojumu Nr.3., kad «pēdējais oligarhs ir ārā no politikas un tā var balstīties arī uz citiem principiem».

Tagad, kad Cilinskis pats vada Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), sabiedrībai būs iespēja novērtēt, vai Sprūdža iesāktais tiks novests līdz galam un Cilinska pozīcija nemainīsies attieksmē pret Kurzemes baronu.

BNN publicē ministra skopās atbildes uz viņam iesūtītajiem jautājumiem:

- Kuras no iepriekšējā VARAM vadītāja Edmunda Sprūdža iesāktajām reformām plānojat turpināt? Kuras reformas, Sprūdža rosinātās pārmaiņas plānojat apturēt? Kāpēc?

- Es šobrīd neesmu plānojis apturēt kādas iepriekš uzsāktās reformas. Protams, varam diskutēt, ko saprotam ar vārdu «reforma».

- Kā vērtējat smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga atstādināšanu no amata, par ko iestājies Sprūdžs? Vai turpināsiet Sprūdža iesākto šajā jautājumā?

- Sprūdža rīkojuma Nr.343 «Par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga atstādināšanu no amata» likumības jautājums šobrīd ir otrās instances tiesā (Administratīvā apgabaltiesa sūdzību izskatīs rakstveida procesā 2014.gada 20.oktobrī.), kam arī jāpieņem lēmums.

- Kā kopumā vērtējat situāciju, kad smagos noziegumos apsūdzēti un tiesāti cilvēki var ieņemt (un ieņem) vadošus amatus valsts pārvaldē?

- Uzskatu, ka tiesāti cilvēki nedrīkst ieņemt amatpersonas amatu. Vienlaikus negatīvi vērtēju to, ka personas, pret kurām ierosināts kriminālprocess, var ieņemt amatpersonas amatu. Tāpat negatīvi vērtējams arī garais un sarežģītais tiesvedības process.

- Esat izteicies, ka apdraudēta gudrona dīķu projektā ieguldītā nauda un arī paša projekta pabeigšana – kurš pie tā ir vainojams? Kādu risinājumu redzat šai situācijai?

- Šobrīd aktīvi strādāju, lai vistuvākajā laikā tiktu rasts risinājums saistībā ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta «Vēsturiski piesārņoto vietu «Inčukalna sērskābie gudronu dīķi» sanācijas darbi» īstenošanu.

- Panākts, ka biļešu cenas Rīgas sabiedriskajā transportā šogad netiks diferencētas. Vai, Jūsuprāt, Rīgas mēram Nilam Ušakovam ir jāuzņemas atbildība par cilvēku «tracināšanu» un maldināšanu, kā arī izlietotajiem līdzekļiem kampaņai, kurā iedzīvotāji aicināti deklarēties galvaspilsētā? Vai ir domāts par sankcijām pret Ušakovu? Kādu redzat turpmāko šīs situācijas attīstību?

- Uzskatu, ka Ušakovam ir politiska atbildība par savu rīcību. Sabiedriskā transporta biļešu cena nedrīkst būt diferencētas pēc iedzīvotāju dzīves vietas. Lai rastu visaptverošu risinājumu, VARAM izstrādās jaunu likumu Par pašvaldību finanšu izlīdzināšanu, kurā tiks ņemtas vērā Rīgas kā galvaspilsētas funkcijas.

- Intervijā aģentūrai LETA atzināt, ka nevēlaties karot ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) par deputātu skaita samazināšanu pašvaldībās, tāpat esat solījis respektēt reģionālo līderu viedokli. Kādos vēl jautājumos plānojat piekāpties LPS un pašvaldību vadītāju uzstādījumiem?

- Ar Latvijas Pašvaldību savienību (LPS) ir nepieciešams rast dialogu un meklēt kompromisus. Uzskatu, ka mums ir izveidojusies konstruktīva sadarbība ar LPS, kas vairākos jautājumos ir piekritusi ministrijas argumentācijai un pozīcijai.

- Vai šāda vietējo līderu respektēšana, Jūsuprāt, neveicinās pašvaldību vadītāju, tostarp Ventspils mēra Aivara Lemberga, visatļautību un savu biznesa interešu «bīdīšanu»?

- Nē.

- Tāpat esat atzinis, ka vides jautājumi netiks izvirzīti priekšplānā, jo svarīgākais patlaban ir Eiropas fondu jautājums. Kādas pārmaiņas gaidāmas ES naudas sadalē, salīdzinot ar iepriekš nolemto pirms Jūsu nokļūšanas ministra amatā?

- Šādu apgalvojumu neesmu paudis. Uzskatu, ka Eiropas Savienības finansējums, kas ir VARAM kompetencē, ir būtisks instruments, kas risina vides jautājumus Latvijā.

- Jūs esat izvērtējis ierosinājumu par VARAM valsts sekretāra Aleksandra Antonova atstādināšanu disciplinārlietas dēļ saistībā ar finansējuma piešķiršanu Karvas hidroelektrostacijas (HES) projektam. Taču pieņēmāt lēmumu viņu neatbrīvot no amata. Vai uzticaties personai, kura, iespējams, apzināti vēlējusies nodarīt kaitējumu valstij?

- Šobrīd VARAM valsts sekretāra Antonova iespējamo pārkāpumu izskata disciplinārlietas komisija. Tāpēc šādi secinājumi ir priekšlaicīgi.

- Ja disciplinārlietas izmeklēšanā tiks konstatēts, ka Antonovs ir izdarījis pārkāpumu, vai atbrīvosiet viņu no amata?

- Ja ierēdnis ir izdarījis pārkāpumu, pastāv vairāki disciplinārsodu veidi. Atbrīvošana no amata ir smagākais soda veids. Turpmākā rīcība šajā jautājumā būs atbilstoša konstatētajam pārkāpumam.

- Cik daudz un kādas amatpersonas plānojat nomainīt VARAM un ministrijas pakļautībā esošajās iestādēs? Kāpēc?

- Es neplānoju īstenot visaptverošu VARAM un tās padotībā esošo iestāžu amatpersonu nomaiņu. Tomēr jāatzīst, ja tiks konstatēta kādas amatpersonas neatbilstība ieņemamajam amatam, tiks vērtēta iespēja to mainīt.

- Kuri ir tie jautājumi, ko uzskatāt par prioritāriem un kam plānojat pievērst pastiprinātu uzmanību esot VARAM vadītāja amatā?

- Papildu līdzšinējām ministrijas aktivitātēm vairāk pievērsīšos energoefektivitātes, zaļās ekonomikas un ilgtspējīgas attīstības jautājumiem.


Написать комментарий