Daugavpils Tatāru kultūras biedrība pagodināja slavenā dzejnieka – mūsu Cietokšņa gūstekņa piemiņu

foto: Tatāru nacionālā kultūras biedrība
foto: Tatāru nacionālā kultūras biedrība

Daugavpils Tatāru nacionālās kultūras biedrības „Vatan” pārstāvjiem ir tradīcija, kas tiek ievērota ilgus gadus.

Katra gada 15.februārī biedrības aktīvisti apmeklē Daugavpils cietoksni, lai pagodinātu viena no tā gūstekņiem – tatāru dzejnieka Musas Džalila piemiņu un noliktu ziedus pie viņam veltītas piemiņas plāksnes.

Tatāru nacionālās kultūras biedrības „Vatan” priekšsēdētājs Marats Gizatulins pastāstīja portālam Gorod.lv, ka Cietokšņa apmeklējums šajā dienā esot tradīcija, kuru cenšas ievērot katru gadu.

„Slavenais tatāru dzejnieks Musa Džalils dzimis 1906.gada 15.februārī. Viņa vārds ir saistīts ar Daugavpils cietokšņa vēsturi, jo 1942.gadā dzejnieks tika smagi ievainots un bija koncentrācijas nometnes „Štālāga-340”, kas atradās Dinaburgas (Daugavpils) cietoksnī, gūsteknis. Pat atrodoties cietumā, Džalils turpināja rakstīt dzeju, vadīja pagrīdes darbu, organizēja bēgšanas.

1942.gada oktobrī dzejnieku nosūta uz Rīgu un tālāk cauri Polijai uz Vāciju, kur viņš atrodas gūstā Spandavā, Moabitas un Pletcenzes cietumos. 1944.gada augustā viņš tika sodīts ar nāvi. Daudzus dzejoļus saglabāja viņa kameras biedri, un vēlāk tie tika iekļauti dzejoļu krājumā „No Moabitas burtnīcas”. Šis dzejoļu krājums ir pārtulkots 60 pasaules valodās, latviešu valodā to publicēja 1958.gadā, tas ir pieejams mūsu valsts bibliotēkās.

1975.gadā uz Daugavpils cietokšņa barjeras vārtiem tika atklāta memoriālā plāksne, kas ir veltīta M.Džalilam”, paziņoja M.Gizatulins.

Jāatzīmē, ka patlaban Daugavpils Tatāru kultūras biedrībā darbojas aptuveni 40 vidējā vecuma aktīvisti. „Diemžēl mūsu biedrībā jauniešu ir maz, jo viņi, iegūstot izglītību, labākās dzīves un darba meklējumos bieži vien dodas uz ārzemēm”, paskaidroja M.Gizatulins.



Написать комментарий