Rubļa vērtības kritums Krievijai šobrīd ir izdevīgs

foto: mixnews.lv
foto: mixnews.lv

Rubļa vērtības kritums Krievijai šobrīd ir izdevīgs, jo tas palielina budžeta ieņēmumus no naftas un gāzes eksporta un ļauj uz laiku atteikties no obligāciju pārdošanas, uzskata eksperti.

Krievijas Finanšu ministrija otrdien atcēla šogad sesto plānoto obligāciju izsoli, ņemot vērā obligāciju procentu likmju straujo pieaugumu, ko izraisījis Krievijas iebrukums Ukrainā un lēmums anektēt tai piederošo Krimas pussalu, ziņo LETA-BLOOMBERG.

Atteikšanos no obligāciju pārdošanas ministrija skaidroja ar nelabvēlīgo tirgus situāciju.

"Bank of America", "Aton" un "UralSib Capital" pauž viedokli, ka Krievija bez obligāciju pārdošanas varētu iztikt vēl vairākus mēnešus.

Krievijas valdībai ir izdevīgs rubļa vērtības kritums, jo naftas un gāzes, kā arī citu preču eksports, kas tiek veikts ASV dolāros, nozīmē lielākus nodokļu ieņēmumus rubļos, tādējādi samazinot nepieciešamību valstij aizņemties finanšu tirgos.

"Krievija bez [ilgtermiņa] obligāciju pārdošanas varētu iztikt pat līdz gada vidum. Refinansēšanas vajadzības šim gadam ir mazas, un vājāks rublis sola sabalansētāku budžetu," uzskata "UralSib Capital" analītiķis Dmitrijs Dudkins.

Savukārt "Citigroup" analītiķi norāda, ka obligāciju pārdošanas apturēšana nav ilgtspējīgs risinājums.

"Es nedomāju, ka obligāciju tirdzniecības apturēšana ilgāk par mēnesi neietekmēs investoru pārliecību," uzskata "Citigroup" analītiķis Luiss Kosta.

Tikmēr "Bank of America" ekonomists Krievijas un Neatkarīgo valstu savienības (NVS) jautājumos Vladimirs Osakovskis lēš, ka Krievija bez vēršanās finanšu tirgos varētu iztikt pat līdz gada beigām.

Savukārt "Aton" analītiķis Rinats Kirdans uzskata, ka Krievija bez jauna finansējuma piesaistes varētu iztikt pat vairākus mēnešus.

Krievija šogad pārdevusi obligācijas 35 miljardu rubļu vērtībā, kas atbilst 19% no pagājušā gada pirmajā ceturksnī pārdotā obligāciju apjoma, liecina Krievijas Finanšu ministrijas dati.

Tajā pat laikā "Royal Bank of Scotland" analītiķi pauž viedokli, ka, ņemot vērā rubļa vērtības kritumu, Krievija vēl vairāk varētu palielināt savu atkarību no naftas un gāzes eksporta, jo šis sektors šobrīd nokļuvis labvēlīgā situācijā, bet no importa atkarīgie sektori piedzīvo lejupslīdi.

"Royal Bank of Scotland" eksperti arī norāda, ka Krievijā vērojama tendence, ka iedzīvotāji steidz mainīt rubļus uz ārvalstu valūtām.

Lai gan rubļa vērtības pieaugums palielina dolāros izteikto naftas un gāzes ieņēmumu vērtību, tas arī mazina iedzīvotāju pirktspēju un veicina inflāciju.


Написать комментарий