A.Lazdāns: Pateicoties mežacūku izšaušanas programmai, ir panākts progress

foto: Delfi
foto: Delfi

Portāls Gorod.lv jau ziņoja, ka, pēc vairāku speciālistu domām, vienīgais Āfrikas cūku mēra izplatīšanas apkarošanas veids ir mežacūku populācijas samazināšana – apšaušana.

Dienvidlatgales virsmežniecības teritorijā mežacūku apdzīvotības blīvums ir 10 vienības uz 1000 ha zemes, plānots panākt, lai šīs blīvums samazinātos līdz 5 vienībām uz 1000 ha. Mērķa sasniegšanai mednieki tika aicināti izšaut mežacūkas.

Vēršoties pie Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidlatgales pārvaldes vadītāja Antona Lazdāna, portāla Gorod.lv korespondents noskaidroja, ka mednieki aktīvi iesaistījušies cīņā ar šo slimību: „Šajā ziņā ir panākts progress – nedēļas laikā tika nomedītas 38 mežacūkas”.

Pēc A.Lazdāna vārdiem, patlaban visvairāk mednieku darbojas Aglonas novada Priežmales pagastā, Daugavpils novada Naujenes un Biķernieku pagastā, kā arī Krāslavas novada Ūdrīšu pagastā, tomēr šī zona drīz tiks paplašināta.

Jāatzīmē, ka cūku skaita depopularizācijas programmas ietvaros par katru aizsargzonā likvidēto sivēnu tiks izmaksāti 50 eiro un par katru nomedītu mežacūku – 200 eiro. Mežacūkas gaļu mednieks var paturēt, taču PVD ņems mežacūkas asins paraugu un līdz rezultātu saņemšanas nomedītais dzīvnieks nevar tikt izmantots – tam jāglabājas ledusskapī (tas aizņems ap 3 dienām). Ja analīzes būs negatīvas, mednieks varēs paturēt gaļu, ja pozitīvas – nomedītā mežacūka tiks izpirkta.


Написать комментарий