Nekustamā īpašuma tirgus attīstības tendences 2009.gadam. 1

Юрий Борский
Юрий Борский
Spriežot pēc tautsaimniecības attīstības tendencēm un statistikas datiem, 2009.gada pirmajā pusgadā būs vērojami tie paši procesi un tendences, kas jau bija vērojami 2008.gadā.

2009.gada otrajā pusgadā varētu cerēt uz nenozīmīgām atšķirībām, tendenču attīstības apstāšanos. Bet par to varēs spriest pēc 2009.gada jūlijā.

Jauno projektu attīstīšanas tirgū valdīs stagnācija, tirgus likviditāte būs zema. Tiek paredzēta kredītu nemaksāšanas un bankrotu palielināšanās gan biznesa vidē, gan mājsaimniecībās.
Likvidējamo kredītu ķīlu realizācija ieplūdinās tirgū lētu preci, kas tiks izpirkta ar mazu entuziasmu, sekojoši, pa zemām cenām.
Tendences kas tiek vērojamas brīvā tirgū Latgales reģionā, Daugavpils pilsētā un apkaimē var raksturot sekojoši – cenas krītas, pieprasījums ir pēdējā pusgadā lēni bet ir samazinājies.
Zemju tirgus un rūpnieciskas nozīmes objektu tirgus ir ļoti neaktīvs, darījumi notiek ļoti reti, epizodiski, tiek sakārtota ”ģeometrija”. Māju tirgus ir lēns, darījumi notiek reti. Dzīvokļu tirgus ir vis aktīvākais. Nekustamos īpašumus šodien iegādājas tā saucamais galējais pircējs, kas ir vajadzīga prece kas ir gatava šodienas izmantošanai. Pircējs ir tas cilvēks kas vakar pametis savu veco dzīves vietu un šodien viņam vajag jaunu gatavu objektu kas ir tūlītēji izmantojams vai ar minimālām pūlēm izmantojams.
Pēdējā gadā piedāvājums nekustamo īpašumu tirgū ir ļoti liels, pārmērīgs, ko tirgus nespēj patērēt, „apēst”. Un vakardiena ir bijis labs moments jauna nekustamā īpašuma meklēšanā, ja ir domas uzlabot savu dzīves vidi.

Salīdzinot ar 2008.gada sākumu līdz septembra mēnesim, analizējot tirgus datus, ir atzīmēta pieprasījuma samazināšanās, līdz septembra mēnesim pieprasījuma kritums sastādīja pat 40-45 % gada izpratnē.
Ir pārliecība ka investori (spekulanti) pēdējā gadā maksimāli centušies izvest savas naudas no šīs preces, centušies iegūt „Kešu”.

Bet:

Iesākot no septembra mēneša ir vērojama pieprasījuma nenozīmīgs kāpums, atkarīgi no segmenta 10-20%.

Ir vērota tendence pēdēja pusgada laikā, ka piedāvājums arī ir samazinājies.

2008.gada pirmajā pusgadā nekustamo īpašumu piedāvājumu daudzums pakāpeniski auga, līdz jūnija mēnesim ieskaitot. No jūlija mēneša piedāvājuma daudzums sāka nenozīmīgi sarukt. Līdz gada beigām piedāvājums ir samazinājies par 15 -25% atkarība no tirgus segmenta.
Tā piemēram piedāvājums dzīvokļu tirgū ir samazinājies pat uz 30 % bet piedāvājums dzīvokļu iznomāšanā ir palielinājies divas reizes, kas ir novedis līdz nomas maksu kritumam pat līdz 50%.

Bet piedāvājuma samazināšanās neietekmē tirgu jo tā piesātinājums ir pārmērīgs un tirgum ir nepieciešams laika periods lai absorbētu lieko preci. Priekš tādas preces kā nekustāmie īpašumi tas nav nedēļa vai mēnesis.

Tātad, neskatoties uz teikto ir vērojams vispārējs cenu kritums, likviditāte samazinās. Liekas, ka daudzus objektus vēl ilgu laiku neizdosies pārdot. Kaut vai ir vērojami atsevišķi reti preces meklētāji, kas i būtu gatavi maksāt „labu” cenu par interesējamo preci.

Valsts ekonomiskā attīstībā ir noiets noteikts posms. Kad nauda gan no ārpuses, gan iekšējiem resursiem ieplūda nekustamā īpašuma tirgū. Visi centās nopelnīt. Uzskatīja, ka tirgū nav riska un pelnīt varēs ilgi un daudz. Ilūziju laiks ir beidzies Nekustamā īpašuma nozare ir tāda pati uzņēmējdarbības sfēra, kādas ir pārējās industrijas, tajā jādarbojas pēc tādām pašām metodēm kā citās. Ar peļņas normām 10%-25%. Iepriekš bija krietni vairāk, kas arī veicināja pārkaršanu.
Tirgū notiek attīrīšanās – vājie bankrotē, stiprie meklē izdzīvošanas ceļus. Pirkuma un īres cenas nonāk līmenī, kas ir adekvāts uzņēmējiem un mūsu valsts ekonomikai.

22.01.2009 , 17:59

Юрий Борский


Написать комментарий

Nu jai ir laiks pirks vai ne ?