Saeimā vērtēs iespēju aizstāvim un prokuroram pieprasīt kriminālprocesam nozīmīgus dokumentus

foto Saeima
foto Saeima

Pāris nedēļu pēc tam, kad Saeima pieņēma grozījumus Kriminālprocesa likumā, "Vienotības", "Reformu partijas" un neatkarīgo grupas deputāti piedāvā vēlreiz atvērt šo likumu, lai aizstāvis un prokurors varētu pieprasīt kriminālprocesam nozīmīgus dokumentus un ziņas par faktiem, pirmdien raksta "Diena". Šādas izmaiņas varētu būt izdevīgas Aivara Lemberga apsūdzības uzturētājiem.

Saeimas mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka grozījumi likumā ir iesniegti piektdien, tas ir, nākamajā dienā pēc tam, kad Saeima ar Zaļo un Zemnieku savienības atbalstu ratificēja Eiropas Savienības Fiskālās disciplīnas līgumu.

Vienotības frakcijas deputāts Andrejs Judins, kurš kā pirmais ir parakstījis iesniegto projektu, "Dienai" uzsvēra, ka grozījumi likumā nepieciešami, lai sakārtotu sistēmu, un neesot pareizi tos saistīt ar kādu vienu konkrētu personu.

Iepriekš portāls "pietiek.com", atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ziņoja, ka šādi likuma grozījumi varētu dot iespēju Latvijai un Ventspilij priekšsēdētāja Aivara Lemberga apsūdzētājiem iegūt šajā lietā noderīgas liecības un līdz ar to būtu viņam nelabvēlīgi, tāpēc "Vienotība" ir aicinājusi savus kolēģus nesteigties ar šo iniciatīvu, kamēr nav ratificēts ES līgums, norāda laikraksts.

Šādus pieņēmumus Judins atturējās "Dienai" komentēt, uzsverot, ka likumā tiesiskais regulējums par papildu pierādījumiem nav precīzs, jo aizstāvim un prokuroram nav paredzētas tiesības lietas iztiesāšanas laikā pieprasīt no trešajām personām informāciju un ziņas par faktiem, kuriem varētu būt nozīme konkrētajā kriminālprocesā.

Tāpēc ir vēlēšanās šīs normas sakārtot, lai advokātam un prokuroram dotu iespēju iesniegt papildu pierādījumus tiesas izmeklēšanas laikā. Vaicāts, kāda varētu būt Zaļo un Zemnieku savienības frakcijas attieksme pret šo koalīcijas iniciatīvu, ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis Dienai atbildēja: "Domāju, ka tā mūs neuztrauc. Es gan neesmu jurists un nevaru vērtēt šo projektu, bet varu teikt, ka mums no tā ne silts, ne auksts".

ZZS frakcijas vadītājs gan domā, ka loģiski bija to iesniegt tad, kad Saeima jau skatīja šo likumu, un, ja ir bijusi vēlēšanās speciāli pagaidīt, kamēr ZZS nobalso par ES līguma ratifikāciju, "tad tā ir bailīga zaķa rīcība", bet viņš negribot nevienam uzmesties par soģi, jo varbūt tiešām ir nolūks sakārtot šo sistēmu.


Написать комментарий